Deel 1: interview met Hans Smolders op het Mediapark in Hilversum
Deel 2: interview met Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam)
Vastberaden
Is het land gered doordat Pim werd geëlimineerd en geliquideerd? Niet echt, het land is er sinds 2002 niet echt veel beter op geworden. Er is een aanzienlijke collectie met fragmenten van en over Pim beschikbaar. Wie deze fragmenten bekijkt, ziet hoe overtuigend, bevlogen, geërgerd, gemotiveerd en vastberaden hij was tijdens zijn optredens. Van Fortuyn werd vaak gezegd dat hij veel van ideeën en meningen veranderde en van marxistisch-leninistisch in de jaren '60 veranderde tot een rechterflank politicus in de jaren 2000.
Het is duidelijk geworden dat Fortuyn in ieder geval vanaf begin '90 maar één doel voor ogen had: Nederland grondig veranderen en moderniseren. Als middel wilde hij dan ook graag minister-president worden, hetgeen hem virtueel gezien ook is gelukt: op 6 mei stond hij met 38 zetels in de peilingen ruim op kop. Van Pim werd ook vaak beweerd dat hij alleen maar kritiek uitte en de zwakkeren aanpakte. Totale bullshit. Fortuyn was erg begaan met de maatschappij. Hij wilde alleen af van de loodzware verzorgingsstaat (geen vangnet meer, maar een hangmat voor velen), de ons-kent-ons baantjes verdelers en de profiteurs. Bovendien streefde hij naar eigen verantwoordelijkheid in plaats van leunen op vadertje staat.
Had hij geen oplossingen? Hou toch op!!! Fortuyn schreef in 20 jaar meer dan 95 boeken met oplossingen. Alleen waren dat niet de oplossingen die links Nederland wilde horen.... Pim leeft in onze gedachten voort als charismatische, flamboyante, glasheldere, provocerende maar ook flexibele en innemende persoonlijkheid.
Charismatisch leider
In boek 'Fortuyn, chaos en charisma' van Clemens van Herwaarden staat diens promotie-onderzoek naar de achtergrond en de populariteit van het leiderschap van Fortuyn beschreven. De belangrijkste conclusies: in tegenstelling tot wat de Linkse Kerk graag wil laten horen, was Pim Fortuyn wel een charismatisch leider.
* het gezag steunt op de sympathie en toewijding van een grote achterban
* de leider is een held met een hogere missie
* de charismatisch leider moet zich steeds bewijzen
* de charismatisch leider heeft revolutionaire kracht
* het gezag is natuurlijk, niet formeel of bureaucratisch
* persoonlijke banden zijn belangrijk, inzet wordt beloond
* de charismatisch leider wil ander soortig leiderschap doorbreken
* de charismatisch leider doorbreekt tradities
* een charismatisch leider benoemt sociale problemen en wijst op de mogelijkheid om gerezen problemen op te lossen.
* de charismatisch leider ontwikkelt een nieuwe aanpak om de problemen op te lossen
* de charismatisch leider verkondigt een gemeenschappelijke gevoel over de uitvoering om te komen tot een bepaald doel. De mening van velen wordt geuit
* de charismatisch leider weet de boodschap op een aantrekkelijke wijze te brengen, waardoor een groot gedeelte van de bevolking zich aangesproken voelt.
19 februari 2006
Beroepspolitci
Uitzonderingen zijn natuurlijk de beroepspolitici, carrièrebureaucraten, farizeeërs en hoge ambtenaren die deel uitmaken van een systeem. Hun rol bestaat eruit de beerput van schandelen, corruptie, machtspolitiek en uitbuiting van 'de gewone man' te verdoezelen. Zij worden rijkelijk beloond voor hun loyaliteit met een prima salaris, wachtgeldregeling en een goede functie als burgemeester of voorzitter van een commissie. En bij veel succes wachten diverse commissariaten bij multinationals.
In zijn boeken "De Verweesde Samenleving", "Babyboomers", "Het zakenkabinet Fortuyn", "Beklemmend Nederland" en "Tegen de islamitisering van onze cultuur" rekent Fortuyn genadeloos af met de regentenkliek en de machtshebbers in Nederland. Het is met name deze elite die Nederland in de loop der jaren op allerlei domeinen heeft verwaarloosd en in een neerwaartse spiraal heeft gebracht.
Argumenten
Zijn tegenstanders kwamen met de argumenten dat Fortuyn tevens de politie, defensie en het onderwijs wilde versterken en dat dat niet samen zou gaan. Het gaat natuurlijk prima samen om 10% op de overhead te saneren en daarnaast meer handen aan het bed, meer blauw op straat en meer leraren voor de klas te zetten.
Ook zou er volgens de tegenstanders geen samenhang zijn in Fortuyns ideeën! Het is maar net hoe je het wil zien! Wie de moeite had genomen om het omvangrijke oeuvre van Pim Fortuyn door te lezen, ziet wel degelijk continuïteit, conformiteit en samenhang in de ideeën van Pim Fortuyn over hoe hij de puinhopen in Nederland wilde gaan aanpakken en opruimen.
Weggehouden uit het mediabeeld
Daarentegen is het opvallend hoe Pim Fortuyn (al dan niet bewust) uit het mediabeeld wordt gehouden. Hooguit bij herdenkingsdagen (6 mei) wordt er aandacht besteed aan de persoon Fortuyn en zijn politieke denkbeelden. Dit is opvallend omdat er grote hoeveelheden beeldmateriaal van Fortuyn opgeslagen moeten liggen bij de omroepen. In de periode 25 november 2001 tot 6 mei 2002 was Fortuyn dagelijks in beeld. Zijn optredens stonden altijd garant voor veel commentaren en een levendig debat. Daarom zou het juist interessant zijn om archiefmateriaal van Fortuyn te koppelen aan actuele gebeurtenissen. Er is nog veel uit deze nalatenschap te halen. De oud-columnist van Elsevier had immers een unieke, baanbrekende en profetische visie op de maatschappij. Laten we ook niet vergeten dat 1,6 miljoen mensen op hem hebben gestemd. Dat Fortuyn na de fysieke manier (liquidatie) ook mentaal uit het collectieve geheugen is gewist, is een belediging aan het adres van deze mensen.
Hoe ging het verder met opponenten van Fortuyn?
Politieke erfenis verkwanseld
Natuurlijk is de politieke erfenis van Pim Fortuyn grotendeels verkwanseld door zijn eigen LPF. Al vanaf de moord is er grote onrust en strijd geweest tussen partij(kader)leden en politiek verantwoordelijken. Dat het CDA in 2000 op sterven na dood was (met lijsttrekker Jan de Hoop Scheffer), dat in de VVD een richtingenstrijd en strijd om het leiderschap (Van Aartsen/Zalm) woedt, dat de PvdA stagneert door interne kampen (de partijmastodonten en de ‘vernieuwers’ van het kamp Bos), dat SP een dictatoriaal geleide partij is en dat GroenLinks de indruk wekt van verstrengeling met allerlei foute milieu- en actiegroepen, wordt door de media onderbelicht. Interessanter was blijkbaar hoe de LPF, een mogelijke bedreiging voor het establishment, zichzelf kapot maakte door zelf, altijd voor de camera, haar incompetentie te tonen. . . . . .
Dit is mede een gevolg van de verschillende kampen in de partij: vastgoedmagnaten (Ed Maas c.s.), nieuwe rijken (pornobazen en mediatyconen) en vertegenwoordigers uit defensiekringen, die verschillende belangen hadden en hebben en dan niet in de eerste plaats de nalatenschap van Fortuyn. Verder presteert het merendeel van de LPF-kamerleden zwaar ondermaats, en zeker niet in de geest van Fortuyn. Die zou zijn kamerleden zeker hebben aangespoord tot meer actie en duidelijkere aanwezigheid. Het is een publiek geheim dat Fortuyn een aantal kamerleden niet eens geselecteerd zou hebben, maar zelfs verwijderd van zijn kieslijst.
Postume demonisering
Eén van de begrippen die ons herinnert aan Pim Fortuyn is ‘demonisering’. Fortuyn gaf immers in maart 2002 in het programma Jensen al aan: “ik ben blij dat u mij de gelegenheid geeft. Als mij straks iets wordt aangedaan, zijn zij (Kok, Melkert, Rosenmöller, Klaas de Vries, e.a.) medeverantwoordelijk”. Een postume aanklacht door het duo Spong/Hammerstein werd vakkundig door Justitie verworpen.
De essentie van democratie
Stigmatisering door de media
Fortuyn als mediahype
Conclusie
Eén ding is zeker, Fortuyn heeft onomstotelijk de macht van de politieke en bestuurlijke elite blootgelegd en een aantal essentiële politieke punten op de agenda gezet: Europa en de eigen, Nederlandse, soevereiniteit, de politieke Islam, de verweesde samenleving waarin het gezag zodanig werd ondermijnd, dat individualisme en egoïsme hoogtij zijn gaan vieren, alsmede de teloorgang van ons onderwijs, de gezondheidszorg en de onhoudbaarheid van het te riante sociale verzekeringsstelsel. De vraag is wie bij de volgende verkiezingen de leemte die Fortuyn heeft nagelaten, gaat opvullen?
PimFortuyn.com
22 juli 2004