Mijn goede vriend Max Pam, die de moord een bewijs vond van "Geen talent" aan Fortuyn's kant, stond tegen me te loeien dat ik bij de censors hoor die anderen het zwijgen willen opleggen. Dat is onjuist, ik vind dat juist Marcel van Dam en Max Pam hun kortzichtigheid mogen etaleren. Wel heb ik Pam verteld dat ik hem een huichelaar vind, vooral omdat 'ie altijd moest lachen als Fortuyn weer 'ns had gezegd bij Ivo Niehe dat 'ie 'aan de smaak van het zaad' proeft wat 'een man de avond ervoor gedronken heeft'.

Pam, toen: "Eigenlijk heeft 'ie in alles gelijk, al zal ik niet op hem stemmen..." Max is in verwarring, want heeft meesmuilend de kant gekozen van de mensen die Fortuyn 't liefst zo snel mogelijk willen doen vergeten. Ik hoop dat Pam nog heel lang leeft - al vermoedde ik bij lezing van de dertiende column over z'n hersenbloeding dat het huidige tijdsgewricht iets te snel voor hem gaat -, maar mocht 'ie bij mijn leven komen te overlijden, ik zal een spandoek opsteken als zijn kist zakt: "Geen talent."
Volgens Pam was Fortuyn als 'een vader' voor mij, vandaar mijn felheid in deze kwestie. Ik wil natuurlijk niet oneerbiedig doen over de diepe psychologische inzichten van meneer Pam, maar zijn opmerking deed me vooral denken aan het enige wat ik tot nu toe aan reactie op mijn advertentie tegen Fatima Elatik uit PVDA kring mocht ontvangen: "Jij bent zeker verliefd op haar."

Ik vind zulke reacties een beetje dom en afkomstig uit monden die geen antwoord meer weten. Pam had ik intelligenter geschat. Vermoedelijk dacht Max met zijn stukje over Fortuyn aan te schurken bij de winnaars van het debat. Tikkeltje te wild, amigo? Of moet ik zeggen; 't is altijd leuk om in te schoppen op een lijk, maar 't is leuker zulks te doen in geval van een overleden autoriteit dan hier en nu, met een moedige underdog die de gevestigde macht durfde uitdagen, iets wat Max Pam zijn hele leven nog niet gedaan heeft. Enfin, mogen wij een hersenbloeding aanmerken als 'Gebrek aan talent'?

Mijn gedachten gaan ook uit naar die andere grote denker, meneer Hans Maarten van den Brink, die in VN mij en Fortuyn ervan beschuldigde 'de kloof' tussen autochtonen en allochtonen te willen verdiepen. Wat zal Van den Brink opgelucht zijn geweest, net als Pam en Jensma, toen hun steen des aanstoots het loodje legde; Lux et Libertas is het devies van hun NRC-Handelsblad, oftewel Licht en Vrijheid. Zelden zal een ronkende wapenspreuk efficiënter verkracht zijn.

Toen ik naar buiten liep uit De Rode Hoed waar de toespraken voor Van Amerongen klonken ( met een voortreffelijke speech van burgemeester Cohen ), werd ik aangesproken door een mij onbekende, grijze dame.
Ik stak m'n hand uit: "Theo van Gogh..." "Weet je niet meer wie ik ben?", vroeg ze: "Ik ben Solange Leobowicz die in het Zwarte Schaap zat om jou van antisemitisme te beschuldigen!" Vermoedelijk zag ze aan m'n ogen dat ik haar werkelijk in het geheel niet wist te herinneren. Nu hoop ik maar dat ze één en ander niet uitlegt als hernieuwd bewijs van mijn door haar ingewreven 'antisemitisme'.

Op TV zag ik die corrupte pygmee Ferry Hoogendijk langskomen en werd er niet vrolijk van. Fortuynlijk Nederland zal bij de volgende verkiezingen genadeloos worden afgedroogd, en terecht, zo valt te vrezen.

Toch is er een kans dat de PVDA niet meer dezelfde arrogantie aan de dag zal leggen. Ik hoop dat Melkert zo verstandig is om in te zien dat de krachten die hij heeft opgeroepen in ieder geval niet door hem beteugeld kunnen worden. Melkert zou zich als gebaar van verzoening kunnen terugtrekken, net als De Graaf en Rosenmöller.

Die laatste heeft een fijn landgoed in Zuid Frankrijk, waar 't goed toeven is en waar diepe gedachten gewijd kunnen worden aan de 'racistisch' genoemde Nederlanders in achterstandswijken die op Fortuyn stemden. Datzelfde kan Marcel van Dam doen; ook een landgoed dat in aanmerking zou komen om er een fijn asielzoekerscentrum te vestigen, ook al gezien Van Dam's diepe sociale bewogenheid. Toen ik mij in het openbaar uitsprak op Fortuyn te zullen stemmen kwamen de bedreigingen jegens mijn persoontje overal vandaan. Ik ben dan ook niet heel erg onder de indruk van het leed dat Melkert nu moet ondergaan; koekje van eigen deeg, domkop.

Toch zou ik in alle nederigheid aan alle terecht op hun ziel getrapte Fortuyn aanhangers willen zeggen; vermijd ieder fysiek geweld, laat de demonisering over aan onverantwoordelijke gekken als Melkert. En dan hef ik nu het glas; op de Rede. En ik denk aan de VARA comedyserie "Oppassen", waarin voor Fortuyn gewaarschuwd werd. Je schijnt niet te mogen zeggen dat het schot van Links kwam: 'de hint' wel?

Theo van Gogh