Zaterdagnacht zag ik ineens mijn gestolen gewaande fiets in de stad staan. Mijn fietssleuteltje had ik niet bij mij - ik had vrolijk gestapt - dus nam ik een taxi om het sleuteltje thuis op te halen, om dan op de fiets weer huiswaarts te gaan. Het ritje heen kostte 12,50 gulden en zo ook terug. Bij elkaar 25 piek.
28/08/2000 - Nu.nl
Zaterdagnacht zag ik ineens mijn gestolen gewaande fiets in de stad staan. Mijn fietssleuteltje had ik niet bij mij - ik had vrolijk gestapt - dus nam ik een taxi om het sleuteltje thuis op te halen, om dan op de fiets weer huiswaarts te gaan. Het ritje heen kostte 12,50 gulden en zo ook terug. Bij elkaar 25 piek.
Een schande voor zo'n kleine dienst. Ik moest mijn huis in en om de taxichauffeur gerust te stellen dat ik echt terug zou komen, gaf ik hem vijftig gulden - ik had niet kleiner - met het verzoek even op mij te wachten. Toen ik terugkwam was de vogel gevlogen, met medeneming van die vijftig gulden voor een ritje van 12,50 piek. Een ordinaire dief dus. Je kan zoiets verwachten in Zuid-Amerika, maar in Holland houd je dat gewoon niet voor mogelijk.
Meer in het algemeen, is het met de dienstverlening door de heren chauffeurs erbarmelijk gesteld. De deur voor je openhouden is er niet bij, bagage flikker je zelf maar in de achterbak. Er wordt gezwegen of geklaagd en dit alles zonder de passagier te taxeren. Het opsteken van een sigaar of sigaret is helemaal uit den boze, ook na een avondje stappen.
Doe je dit gedachteloos wel, dan is niet een vriendelijk verzoek om dit te laten je deel, maar een ordinaire en beledigende scheldpartij. En dan de prijs, zondermeer exorbitant! Over langere ritten valt helmaal niet te onderhandelen, de taximeter gaat gewoon aan en de prijs is precies hetzelfde als voor stadskilometers.
Je moet naar een gespecialiseerd taxibedrijf toe om je voor een redelijke prijs bijvoorbeeld van Rotterdam naar Schiphol te laten brengen en naar een super gespecialiseerd taxibedrijf om je fatsoenlijk te laten behandelen. Nu is het bekend dat de taxiwereld grotendeels bestaat uit maffia en kleine en wat grotere criminelen, die met elkaar heel wat jaartjes gezeten hebben, dus vreemd is dit alles niet.
Politiek Den Haag, met name de ministers Jorritsma (VVD) van Economische Zaken en Netelenbos (PvdA) van Verkeer en Waterstaat, heeft getracht om in deze vreselijke praktijken verandering te brengen door het monopolie van de taxibranche te breken door het afschaffen van het gesloten vergunningenstelsel, zodat de markt zijn werk kan doen.
Maar ja, dan moeten de gemeentebestuurders wel de nieuwe wet uitvoeren en daar knelt de schoen. De gemeentebestuurders durven niet, bang als ze zijn voor de taximaffia. Amsterdam heeft het geweten, een heuse taxioorlog met gebruik van geweld en het in de fik steken van de auto's van nieuwkomers was het gevolg.
En de overheid? De overheid, inclusief de politie, keek toe! Er is geen misdrijf uit deze taxioorlog opgelost. De gewelddadige daders gaan vrijuit en de rechtsstaat heeft het nakijken! Intussen woekert het taximonopolie met zijn erbarmelijke dienstverlening en veel te hoge prijzen gewoon door. Niet de overheid en onze politie zijn in het publieke domein de baas, maar de gevreesde taximaffia, de wereld op zijn kop.
Nu zijn er zeker ook witte raven onder de taxichauffeurs en taxibedrijven. Het overkomt je een enkele keer dat je uitstekend en voorkomend wordt behandeld, kortom als een zeer gewenste klant. Het zou een situatie moeten zijn die standaard is.
Dat is pas zo ver, als de gemeentebestuurders keihard de nieuwe wet gaan uitvoeren en dat zal nog wel even duren, want slappe knieën zijn eerder regel dan uitzondering in die kringen.
En wat betreft mijn dief annex taxichauffeur, die kom ik nog wel eens tegen - zo groot is Rotterdam nu ook weer niet - en dan zwaait er wat. Hij kan natuurlijk ook die 37,50 gulden storten op mijn girorekening (1294134) en dan zal ik hem verder met rust laten!
Pim Fortuyn