Onlangs is het eerste van een reeks processen gevoerd tegen tabaksfabrikant Niemeijer. Deze zou lang geleden hebben verzuimd op zijn pakjes shag te vermelden welke stoffen allemaal zijn verwerkt in zijn onvolprezen tabak.

07/08/2000 - Nu.nl

Onlangs is het eerste van een reeks processen gevoerd tegen tabaksfabrikant Niemeijer. Deze zou lang geleden hebben verzuimd op zijn pakjes shag te vermelden welke stoffen allemaal zijn verwerkt in zijn onvolprezen tabak.

Een rare eis, daar het nog maar van recente datum is om op voedings- en consumptiemiddelen te vermelden wat er allemaal precies in zit. In vroeger tijden hadden we daar geen belangstelling voor, als het maar lekker was. Met onze gezondheid waren we niet zo gepreoccupeerd als vandaag de dag.

Eisers, een vrouw en een man, beroepen zich op hun onwetendheid toentertijd dat roken schadelijk kan zijn voor de gezondheid, ja zelfs dodelijke ziekten kan veroorzaken, en buitendien verslavend is, niet alleen vanwege de nicotine maar ook vanwege toegevoegde verslavende stoffen. Laat dat nu net een deel van de pret zijn, anders zou niemand roken!
Nogal dommig allemaal.

De overheid is in deze de grootste hypocriet. Alles wat leuk en lekker is moet eigenlijk worden verboden, zoals daar zijn alcohol, tabak, drugs, auto rijden en seks. We doen het allemaal en de overheid loopt binnen.
Behalve op seks wordt op alle andere middelen van verslavend genot een buiten proportionele belasting geheven. Zouden we morgen stoppen met drinken, roken en autorijden dan is de bodem van de schatkist snel in zicht. De hypocriete boodschap van de overheid is duidelijk: u moet dit allemaal niet doen, maar ga er voor het overige vooral mee door, hoe matelozer hoe beter!

Het eenzijdig aanpakken van tabaksfabrikanten wekt bij mij overigens wel bevreemding. Op alcoholhoudende drank staat bijvoorbeeld ook niet wat erin zit en dat alcohol in sociaal en fysiek opzicht een verwoestende werking kan hebben staat buiten twijfel. Waarom nog geen processen tegen fabrikanten van alcoholhoudende dranken? Waarom verweert die tabaksindustrie zich niet eens wat krachtiger en wijst op deze flagrante rechtsongelijkheid? Waarom kruipen de heren zo in hun schulp?

Meestal is het zo dat als je geknipt en geschoren wordt, het verstandig is om stil te zitten. In dit geval behoren zij zich stevig te weren en de belangen van hun rokers te behartigen. Want wie denkt u dat straks voor al die overtrokken schadeclaims mogen op draaien? Toch niet de tabaksindustrie met zijn verslaafde gebruikers! Neen de roker kan dat straks gaan betalen via opcenten op zijn rookwaar!

Hoe schandelijk het slachtofferschap is van de eisers tegen Niemeijer moge blijken uit het feit dat de mannelijk eiser zich per rolstoel de rechtzaal in liet rijden, de man heeft inmiddels longemfyseem, daarbij stevig paffend van sigaretje. Roken als je longemfyseem hebt, dan is er in die bovenkamer iets niet helemaal in orde. Dat is aldus de eiser niet zijn schuld, maar die van Niemeijer, die heeft hem tenslotte onwetend en dus onschuldig verslaafd gemaakt! Wel de guts hebben een schadevergoeding te eisen en niet het doorzettingsvermogen hebben om van jouw rookverslaving af te komen, je moet er maar op komen.

Het ergste echter zijn nog die juridische deskundigen die het tegen Niemeijer opnemen. Fanatieke fundamentalisten, ayatollahs, die denken dat ze voor de rechter nog gelijk krijgen ook. Dat laatste zou mij niets verbazen. Dit land lijdt tenslotte in vele opzichten aan collectieve politiek correcte waanzin, dus dit kan er ook nog wel bij.

Deze column heb ik geschreven met een lekker sigaartje van Oud Kampen in het hoofd. En u denkt toch niet, dat mocht ik daar iets (dodelijks) van oplopen, dat ik dan schadevergoeding ga eisen. Het is dat geval gewoon all in the game, zo u wilt: eigen schuld dikke bult! Overigens in de wetenschap dat Hij komt als een dief in de nacht en dat ik dag noch uur ken. Ik ga dood op de voor mij bestemde tijd, geen seconde eerder, maar ook geen seconde later!

Pim Fortuyn