Nog even en Nederland heeft een miljoen mensen in de WAO zitten, op een beroepsbevolking van ruim zes miljoen, dat is zo'n vijftien procent. Wat een raar land moet dat zijn, waar zoveel mensen ziek, zwak of misselijk zijn.      

        
24/07/2000 - Nu.nl
 
Nog even en Nederland heeft een miljoen mensen in de WAO zitten, op een beroepsbevolking van ruim zes miljoen, dat is zo'n vijftien procent. Wat een raar land moet dat zijn, waar zoveel mensen ziek, zwak of misselijk zijn.

Aan de gemiddelde levensverwachting zou je dat niet zeggen, die nadert de 80 jaar, ook voor degenen die gebruik maken van de WAO. Je zou zeggen dat als je zo ziek bent dat je niet eens meer 36 uur - ja 36 uur - in de week kunt werken, dan ga je vast snel dood, maar niks daarvan! Waarschijnlijk is die WAO juist bedoeld om niet vlug dood te gaan en nog heel lang van het leven te genieten.
Maar ja dat mogen we niet hardop zeggen, want dat is discriminerend voor die miljoen slachtoffers die geveld zijn door de immens zware en langdurige arbeid in dit land.

Helemaal zielig zijn de jonge vrouwtjes. Zij vormen momenteel de grootste instroom in de WAO, omdat dit op het ogenblik in de mode is.
In vroeger tijden waren het voornamelijk arbeiders - bouwvakkers, chauffeurs en stratenmakers - die in de WAO terecht kwamen, omdat hun lichaam echt voortijdig versleten was door zware lichamelijke arbeid.

Tegenwoordig mag je in de WAO als je allerhande oncontroleerbare ziektes hebt, zoals lage rugpijn, burn out, of je gewoon niet lekker in je vel voelen, of als je als jonge vrouw een baan met een gezin (je eigen keuze nota bene!) wat moeilijk te combineren vindt of natuurlijk als je letsel hebt opgelopen bij jouw favoriete sport, van de keukentrap afgevallen bent of de wintersport wat minder fortuinlijk is afgelopen.
Nu ja u begrijpt, dat wil wel, op die manier zit je zo aan de een miljoen. En wie zal deze vetpot betalen, ja u en ik natuurlijk, werkgevers en werknemers.

Ruud Lubbers (CDA), onze vorige premier, zei het al in 1989, dit land is ZIEK en zo is het maar net!

Wat zijn we met elkaar toch een watjes dat we deze flauwekul nog willen betalen. En die staatssecretaris van Sociale Zaken, de arme Hoogervorst (VVD), maar aanmodderen om een oplossing te vinden voor al die non-valeurs die in groten getale van de dure WAO gebruik willen maken. Die oplossing zal hij echter niet vinden. Dat wordt nu al twintig jaar geprobeerd en dan wordt het tijd eens te concluderen dat het kennelijk niet werkt.

De reden daarvoor is even simpel als weinig schokkend. Van voorzieningen die voor het gevoel van mensen van niemand in het bijzonder zijn, de grote hoop dus, maken de meeste mensen zonder schaamte royaal gebruik. Het is immers gratis en dan staat ons volk traditiegetrouw in de rij!

De enige oplossing is de WAO onmiddellijk afschaffen. Eenieder die dan uitvalt in het arbeidsproces komt dan zonder mankeren in de bijstand terecht - daar is die regeling namelijk voor ? na natuurlijk eerst het eigen kapitaaltje te hebben aangesproken.

Zij die er niet voor voelen dit risico te lopen, gaan gewoon naar een particuliere verzekeraar om zich daar tegen, net als bij brand en ongeluk, te verzekeren.

Die particuliere verzekeraars weten zonder mankeren het kaf van het koren te scheiden en als zij een fout maken is er altijd nog de rechter om bij in beroep te gaan. Een eenvoudige regeling die de gemeenschap geen cent kost. Dat zal de jonge vrouwtjes leren te veel lasten, op onze kosten, op heur schouders te nemen

Kortom een normale oplossing in dit democratische, geëmancipeerde, individualistische tijdperk. Gewoon je eigen broek ophouden, verantwoordelijk zijn voor je eigen leven, voor je eigen beslissingen en ja, ook voor jouw hoogst eigen pech!

Pim Fortuyn