(Bron: nu.nl, 8 januari 2002)

DEN HAAG - Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou Leefbaar Nederland achttien zetels in de Tweede Kamer behalen. De mensen die op Leefbaar Nederland stemmen, komen vooral van de PvdA en VVD. Dat blijkt uit de eerste peiling dit jaar door onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL4 Nieuws.

Grote verliezers zijn de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66. De PvdA blijft in de peiling weliswaar de grootste partij in de Tweede Kamer maar zakt van 45 naar 40 zetels. Dan volgt de VVD, die zakt van 38 naar 33 zetels en het CDA met een daling van 29 naar 27 zetels.

GroenLinks verliest een zetel en wordt met tien zetels de vijfde partij. De grootste verliezer is D66 met een teruggang van veertien naar zeven zetels. De SP en ChristenUnie winnen elk een zetel en komen op zes. De SGP behoudt er drie.

Gegoocheld

Directeur R. Heutink van Bureau Interview-NSS stelt dinsdagavond dat deze zetelverdeling niet van zijn bureau afkomstig is. "Er is hier gegoocheld met cijfers en een eigen doorberekening gemaakt. Deze zetelaantallen hebben wij niet gepubliceerd en dat zullen wij ook niet doen." Volgens Heutink komt Interview vrijdag met de resultaten van de nieuwe peiling.

De redactie van RTL4 baseert zich op de percentages in de jongste peiling van het onderzoeksbureau en zegt een berekening te hebben gemaakt volgens de systematiek zoals Interview die zelf ook steeds hanteert.