(Bron: Nu.nl, 16-01-2002)

DEN HAAG - Oud-KVP-minister Tjerk Westerterp van Verkeer (in het kabinet Den Uyl) en voetbal-analyticus Hans Kraaij sr. zijn twee van de opvallendste namen op de lijst van personen die na de verkiezingen voor Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer willen. Dat heeft voorzitter Nagel van de nieuwe partij woensdag in Den Haag bekendgemaakt.

Op de lijst van in totaal ruim 350 kandidaten staan verder als landelijk bekende personen onder meer voorzitter Wien van den Brink van de Nederlandse vakbond van varkenshouders, de Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven en onafhankelijk Eerste-Kamerlid Marten Bierman.

Nagel maakte woensdag bekend dat de kandidaten voor de Leefbaar Nederland-lijst komende periode gesprekken zullen voeren met de besturen van hun eigen kiesdistrict. De negentien districten stellen vervolgens hun eigen lijst vast, maar de nummer een is overal publicist en LN-lijsttrekker Pim Fortuyn.

Voorzitter Nagel maakte tijdens de presentatie van de lijst eveneens bekend dat Leefbaar Nederland een aantal personen heeft weten te strikken die de partij willen ondersteunen zonder dat ze kandidaat voor de Tweede Kamer zijn.

Zo zijn ex-judoka en IOC-bestuurder Anton Geesink en advocaat Bram Moszkowicz enthousiast over het initiatief en willen ze de partij ondersteunen. Gesprekken met zangeres Corry Brokken liepen uiteindelijk op niets uit. Wel staat zanger Henk Wijngaard op de lijst.

Vier van de vijf huidige bestuursleden van Leefbaar Nederland hebben zich als lijstduwer op de lijst laten zetten. Bestuurslid Henk Westbroek heeft dat volgens Nagel om persoonlijke omstandigheden niet gedaan.

De lijst van Leefbaar Nederland bestaat verder vooral uit lokale politici die ervaring opdeden bij andere politieke partijen. Volgens voorzitter Nagel zit daar het talent van Leefbaar Nederland. Nagels partij wil mensen die jarenlang op lokaal niveau politiek werk hebben geleverd de kans geven landelijk actief te worden.

Onder de 353 namen zijn opmerkelijk weinig allochtonen en vrouwen. Bij elkaar zijn dat er zo'n dertig. Op 10 maart is het verkiezingscongres van Leefbaar Nederland. Dan wordt de kandidatenlijst van de partij defeinitief vastgesteld.