(Bron: Nu.nl, 26-1-2002)

ALKMAAR - Fractievoorzitter en lijsttrekker Rosenmöller van GroenLinks daagt lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland uit voor een publiek debat. Rosenöller zei dat zaterdag bij de start van de verkiezingscampagne van zijn partij.

GroenLinks wil de rechtse agenda van Fortuyn bestrijden en debatteren over de oplossingen voor het maatschappelijk onbehagen in Nederland, aldus Rosenmöller. Volgens Rosenmöller gaat het verwoorden van onbehagen Fortuyn beter af dan het verwoorden van oplossingen. "Een inhoudelijke confrontatie kan deze leegte blootleggen," aldus de voorman van Groenlinks.

'Fluwelen handschoenen'

Rosenmöller bekritiseert ook de houding van de andere politieke partijen. Hij vindt dat Fortuyn te veel met "fluwelen handschoenen'' wordt aangepakt. "Het CDA steekt de kop in het zand voor de multiculturele samenleving, de VVD scherpt voor de zoveelste keer het asielbeleid verder aan, en de PvdA is plotseling op tal van terreinen voor meer repressie", aldus Rosenmöller.

Volgens GroenLinks is napraten van Leefbaar Nederland ongewenst en moet er juist een stevig debat komen over de programma's en prioriteiten van politieke partijen, en de financiering daarvan. "Partijen moeten duidelijk stelling nemen, en een politieke confrontatie niet uit de weg gaan", aldus Rosenmöller.