(Nu.nl, 4 februari 2002)

HEERLEN - De kennismakingsronde van lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland langs de kiesdistricten is zondagmiddag in Heerlen rommelig begonnen. Fortuyn trapte op de nodige zere tenen, vooral met zijn uitlatingen over Turken en Marokkanen en mensen in de WAO.

De discussie in een propvolle zaal van een hotel in Heerlen verzandde in verwijten over en weer, waarna Fortuyn de zaal onder een combinatie van applaus en boegeroep verliet. Enkele allochtonen onder de ongeveer driehonderd toehoorders waren kwaad over zijn verhaal over gezinshereniging.

Fortuyn wil dat alle Islamitische vrouwen in Nederland het recht krijgen te emanciperen. "Als de vrouwen emanciperen, moeten de mannen wel. Dan krijg je pas integratie in de samenleving." Hij zei verder dat christelijke mensen, die al eeuwenlang een bijdrage hebben geleverd aan de opbouw van Nederland, moreel meer rechten hebben dan islamitische nieuwkomers.

Ook zei Fortuyn dat op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de WAO. "Het valt mij op dat het afgelopen jaar 20.000 vrouwen van 32 of 33 jaar opeens in de WAO terechtkomen. Toevallig is er dan een kinderwens. Het is onjuist om een kinderwens door de werkgevers en werknemers te laten financieren. Het gaat hier om een particuliere beslissing."