(Nu.nl, 9 februari 2002)

VVD, PvdA, CDA en D66 verwerpen de uitspraken van lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland. In een interview met de Volkskrant heeft Fortuyn onder meer gezegd dat artikel 1 van de grondwet moet worden geschrapt. In dat artikel wordt discriminatie verboden.

VVD-leider Dijkstal zei in het NCRV radio-programma Cappuccino ongelooflijk geschrokken te zijn. Volgens Dijkstal is artikel 1 van de grondwet "het hart van onze beschaving". Hij herinnerde daarbij aan de praktijken van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

PvdA-leider Melkert roept Nederland op wakker te worden. Fortuyn gaat een grens over die je niet mag passeren, aldus Melkert. D66-leider De Graaf sluit uit dat zijn partij na de verkiezingen met Leefbaar Nederland in één kabinet gaat zitten. Hij roept Dijkstal en Melkert op daar ook duidelijkheid over te scheppen. CDA-voorman Balkenende vindt dat Fortuyn met zijn uitspraken de rechtsstaat afbreekt.

De Nederlandse Moslimraad noemt de uitspraken van Fortuyn gevaarlijk. Schrappen van het verbod op discriminatie zou de grootste achteruitgang zijn van ons democratisch bestel, aldus de Moslimraad.

In het interview met de Volkskrant zei Fortuyn ook dat Nederland vol is en dat er geen asielzoekers meer moeten worden toegelaten. Ook zei hij dat de grenscontroles moeten worden verscherpt en dat het verdrag van Schengen moet worden opgezegd. Iedereen die Nederland binnenkomt moet worden gescand, vindt Fortuyn.

Als Fortuyn in de regering komt zegt hij er ook voor te zorgen dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg na vier jaar zijn verdwenen. Voorzitter Nagel van Leefbaar Nederland wil nog niet op de uitspraken reageren. Hij wil eerst met Fortuyn praten.