11-02-2002

DONGEN - Een inwoner van Dongen (Noord-Brabant) heeft bij de politie in zijn woonplaats schriftelijk aangifte gedaan tegen Pim Fortuyn, de voormalig lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Volgens P. Eelants zet Fortuyn aan tot rassenhaat, schendt hij de Grondwet en ondermijnt hij de Staat der Nederlanden.

"Fortuyn is gevaarlijk", vindt de Dongenaar. "Hij moet direct gestopt worden. Iemand moet hem tegenhouden. Hij is nu weg bij Leefbaar Nederland, maar hij heeft al aangekondigd mogelijk met een eigen partij aan de verkiezingen te zullen deelnemen".

Fortuyn werd dit weekeinde afgezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland vanwege de uitspraken die hij in een interview met de Volkskrant had gedaan. Hij zei daarin onder andere dat hij Artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt, zou willen schrappen. Verder noemde hij de islam een achterlijke cultuur en stelde hij dat Nederland het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties zou moeten opzeggen.

Het Openbaar Ministerie in Breda gaat niet meteen zelf met de klacht aan de slag. "De behandelend officier stuurt de klacht eerst door naar het landelijk expertisecentrum voor discriminatie in Amsterdam", aldus persofficier mr. W. van Fessem. "Daar wordt even afgewacht of er meer klachten binnenkomen. Die worden dan gebundeld en samen behandeld."

Van Fessem verwacht dat er meer klachten zullen komen. "Wellicht brengt deze meneer anderen weer op een idee", zegt hij. Mochten er niet meer klachten binnen komen dan zal het OM in Breda bekijken of er voldoende grond is om Fortuyn te vervolgen.

Overigens deed Leidenaar Mustafa Kus, een kroegbaas van Turkse afkomst, vorige week al aangifte tegen Pim Fortuyn. Kus voelt zich beledigd door de uitspraken van Fortuyn het schande te vinden dat Turken en Marokkanen hun bruid laten overkomen uit 'achterlijke dorpen'. Kus voelt zich aangesproken omdat hij 34 jaar geleden werd geboren in een klein Turks dorp en later zijn vrouw naar Nederland liet overkomen