(Bron: De Telegraaf, door Eric de Brouwer, 28 februari 2002)

 
ROTTERDAM - Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam mag in de peilingen als een komeet stijgen, zijn partij houdt hem voorlopig binnen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart mag hij niet meer de straat op omdat hij is bedreigd.

Als er nu landelijke verkiezingen zouden worden gehouden, komt Fortuyn met zijn eigen lijst op maar liefst 20 zetels uit, zo blijkt uit een NIPO-onderzoek. In Rotterdam-Zuid moest Fortuyn echter op de vlucht slaan voor een groepje jongeren dat hem bedreigde en hem met stenen wilde bekogelen.

Fortuyn was met enkele partijgenoten bij het metrostation Maashaven om opnames te maken voor een spotje voor de regionale televisie, toen acht jongeren hem in het vizier kregen. "Kankerhomo", "fascist" en "racist" waren de termen die Fortuyn naar zijn hoofd kreeg geslingerd, aldus ooggetuige Ronald Sørensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam en de nummer twee op de lokale kieslijst.

"We wilden doorgaan met filmen, maar besloten toch te stoppen toen Fortuyn met de dood werd bedreigd. 'Ik schiet 9 mm door je hoofd' en 'Durf maar eens in onze wijk te komen', werd hem nog door twee Marokkaanse knapen toegeschreeuwd", vertelt een geschrokken Sørensen.

De leden van Leefbaar Rotterdam gingen er als een haas vandoor toen de jongeren druk met hun mobiele telefoontjes in de weer gingen om versterking in te roepen en zelfs stenen begonnen te verzamelen.

Besloten is nu dat Fortuyn alleen de officiële bijeenkomsten, zoals debatten, bezoekt en niet meer in Rotterdam de straat op gaat om campagne te voeren. "We laten ons natuurlijk niet intimideren", stelt Sørensen. De lokale partij heeft nog geen aangifte bij de politie gedaan.

Fortuyn, ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, zorgde onlangs voor opschudding met zijn uitspraak dat hij het artikel 1 (verbod op discriminatie) uit de Grondwet zou willen schrappen.

Fortuyns oude partij Leefbaar Nederland zou volgens de NIPO-peiling zes zetels krijgen. Van de paarse partijen verliest de PvdA de meeste zetels (11) en komt op 34. De VVD gaat 5 zetels achteruit en komt op 33, terwijl D66 8 zetels verliest en er slechts 6 overhoudt. CDA gaat van 29 zetels naar 25.