(Bron: Nu.nl, 4-3-2002)

NOORDWIJK - VVD-coryfee Bolkestein verwijt premier Kok dat die medeverantwoordelijk is voor de opkomst van Pim Fortuyn. Hij zei dit maandag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Noordwijk.

De Europees commissaris herinnerde eraan dat hij zelf tien jaar geleden als parlementariër de gebrekkige integratie van mensen van buitenlandse komaf aan de orde heeft gesteld. Daarna nam VVD-Kamerlid Kamp het stokje van hem over. Bolkestein verweet de regeringspartners PvdA en D66 "keer op keer" voorstellen van Kamp te hebben tegengehouden.

"Over vijftien of twintig jaar zal de absolute meerderheid in de vier grote steden van buitenlandse herkomst zijn, met alle problemen vandien. De politici die dat hebben toegelaten, de heer Kok voorop, dragen een zware verantwoordelijkheid. Hun getalm en getreuzel, hun onbegrip en kortzichtigheid zijn medeverantwoordelijk voor de opkomst van Pim Fortuyn en de fortunisten."

Rattenvanger

Bolkestein had geen goed woord over voor Fortuyn, die hij omschreef als "de rattenvanger van Hamelen." Fortuyn spreekt over de puinhopen van paars, maar minister Zalm van Financiën heeft het tekort van de schatkist weggewerkt. Bovendien is de werkloosheid nu verdwenen.

Toch begrijpt Bolkestein de mensen die zeggen op Pim te zullen stemmen. "Hij heeft ten dele gelijk. Vooral het migratieprobleem is blijven liggen."

Maar het is volgens Bolkestein een illusie te denken dat je de problemen als een Emile Ratelband met het roepen van 'Tsjakka' op kunt lossen. "Hij brengt leven in de brouwerij, maar het bier zal schraal blijken te zijn."