Door Daan van de Staaij en Jikke Zijlstra

Nieuwkomer Pim Fortuyn vierde gisteren in Rotterdam de dag van de overwinning. Nog voor de bevolking haar keus had gemaakt, waande Leefbaar Rotterdam zich al zeker van een prominente plek in de Rotterdamse politiek.

Rotterdam - `Er komt een kale man naar buiten', klinkt het over de politiemobilofoon. Als Fortuyn zijn statige villa in Rotterdam-West verlaat om zich naar de stembus te begeven, stort de menigte bij de dranghekken voor de oprit, zich op de lijsttrekker.

Omringd door cameraploegen uit binnen- en buitenland, tientallen fotografen en actievoerders - `U bent de nieuwe Hitler!' - wandelt hij naar het stembureau op de Beukelsdijk. Fortuyn haalt fel uit naar een actievoerster. ,,Moet ik mij schamen voor mijn geboorte?''

Fortuyn wordt geëscorteerd door een kleine politiemacht. Zo'n 20 agenten en politie te paard bewaakten gisterochtend zijn woning en het naburige stembureau uit vrees voor rellen. Anti-Fortuyn-activisten hadden hun komst aangekondigd. Vier waren er gekomen: de Internationale Socialisten met hun verregende kartonnen borden - `Stop de Hollandse Haider'- bleken geen bedreiging.

Bij het stembureau spreekt een Turkse man de lijsttrekker aan. De moslim zal op de lijsttrekker stemmen als deze zijn uitspraak dat de Islam `een achterlijke cultuur' is, terugneemt. Fortuyn glimlacht innemend: ,,Dat heb ik ook nooit zo bedoeld, meneer. Ik heb niks tegen uw gódsdienst. Maar bepaalde mensen uit Turkse bergdorpjes integreren niet goed in de Nederlandse samenleving.'' Zijn uitleg is voldoende om de Rotterdammer te overtuigen.

Nummer één op de lijst van Leefbaar Rotterdam brengt zijn stem uit op Sørensen, de nummer twee. Voor de tientallen camera's in het overvolle stemlokaal legt hij nog eens uit waarom de Rotterdammers hem dat vooral moeten nadoen. De stad moet veiliger, de uittocht van de middenklasse moet tot stilstaan worden gebracht en het moet afgelopen zijn met al die `getto's'.

Buiten wacht Fortuyn een onaangename ontvangst door de inmiddels gegroeide groep actievoerders. `Fascist!', `kale!', roepen ze hem na. Het blijken vooral balorige scholieren te zijn. Zoals wel vaker is gebeurd tijdens zijn campagne, krijgt hij ook steunbetuigingen van plaatsgenoten. Een man duwt de demonstranten wild opzij om zijn idool toe te juichen. ,,Jij zegt tenminste waar het op staat!'' Een vader met zijn kind op de arm slaat de lijsttrekker bemoedigend op de schouder.

Fortuyn verdwijnt weer in zijn huis, om daar naar eigen zeggen de verkiezingsuitslag `in het volste vertrouwen' af te wachten.

Ook oprichter Sørensen, die de hele dag op het kantoor doorbrengt van Leefbaar Rotterdam, waant zich 's middags al overwinnaar. Hij is druk doende om een ruimte op het stadhuis te claimen waar hij met zijn partijgenoten feest kan vieren. De strijd om de macht op het stadhuis is dan al begonnen. Sørensen: ,,Er was ons een kamer toegezegd. De andere partijen hebben daar tegen geageerd. Nu zitten we met z'n allen bij elkaar. Vervelend voor hen.''