(Bron: Nu.nl, 7-3-2002)

AMSTERDAM - De opkomst van Pim Fortuyn lijkt niet te stuiten. Naast een grote overwinning als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam in zijn woonplaats, heeft Fortuyn woensdag ook de landelijke politici de stuipen op het lijf gejaagd.

Uit een representatieve opiniepeiling van Interview-NSS onder 2500 personen, in opdracht van de NOS en het ANP, blijkt dat de publicist met zijn Lijst Pim Fortuyn mag rekenen op 18 zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer waren gehouden. Daarmee zou de nieuwkomer de vierde partij van Nederland zijn.

Gevestigde partijen als PvdA, VVD en CDA verliezen allemaal aan Fortuyn, maar de liberalen veruit het meest. De VVD moest woensdagavond in de opiniepeiling een groot verlies slikken. Van de huidige 38 Kamerzetels zouden er 11 verloren gaan als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. De PvdA heeft ook weinig reden tot juichen. De sociaal-democraten zakken van 45 naar 37 zetels.

Doordat ook de derde coalitiepartij D66 flink op verlies blijft staan (van 14 naar 8) maakt paars een duikeling van 25 zetels. GroenLinks gaat van 11 naar 9.

Leefbaar Nederland

Naast Fortuyn profiteert ook de andere nieuwkomer, Leefbaar Nederland. De partij die pas zondag een lijsttrekker heeft, staat in de Interview-peiling op 6 zetels. Ook het CDA voelde zich woensdagavond een winnaar. De christen-democraten halen onder leiding van de vorig jaar aangetreden voorman Balkenende een zetel winst en komen op 30 zetels.

De uitslag van de mega-peiling beheerste grotendeels de verkiezingsbijeenkomsten van de partijen waar de politieke kopstukken samen met lokale leden de resultaten van de woensdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen opwachtten. Daaruit kwamen de lokale partijen als de absolute winnaar naar voren. Na het tellen van ruim de helft van de uitgebrachte stemmen bleek dat de plaatselijke partijen 26,5 procent van de stemmen hebben behaald.

De PvdA is vooralsnog de grote verliezer, die 2,5 procent zakt tot 15,7 procent. De VVD verliest iets minder. Het CDA staat op een kleine winst. De Leefbaar-partijen zijn goed voor bijna de helft van de winst van de lokale partijen. De opkomst van woensdag 61 procent, iets hoger dan vier jaar geleden.

In Rotterdam gaf Fortuyn het goede voorbeeld voor de leefbaren. Met zijn Leefbaar Rotterdam behaalt hij daar 17 zetels. Gevoegd bij de Interview-peiling van het voorspelde aantal Kamerzetels voor zijn Lijst Pim Fortuyn stapte de publicist woensdagavond met een grote glimlach door het Rotterdamse stadhuis.