(Bron: De Telegraaf, 7 maart 2002)

AMERSFOORT - Ontevreden en ongemakkelijk druppelen de lijsttrekkers van paars de trap van het stadhuis in Amersfoort af, de draaiende camera's tegemoet. Ze willen na afloop van het lijsttrekkersdebat met die vermaledijde Fortuyn, zo snel mogelijk naar huis. Het liefst waren ze het debat uit de weg gegaan.

Direct na dat tv-debat krijgen de heren nog een drankje, maar het mag niet meer baten. De sfeer is om te snijden. PvdA-lijsttrekker Melkert is zichtbaar aangeslagen en probeert Fortuyn te ontwijken. Wat niet lukt, want de Rotterdammer komt hem expres de hand schudden. Melkert duikt weg om te voorkomen dat ze samen op de foto worden gezet. Ook dat lukt niet helemaal.

De gevestigde lijsttrekkers praten boven in de zaal nog wat na. Fortuyn is er inmiddels niet meer bij. Hij onderhoudt zich een verdieping lager met tv-maker Karel van de Graaf, waar hij commentaar geeft op die "chagrijnige" Melkert. "Ik vind dat ik normaal behandeld ben, op de heer Melkert na. Ik roep hem op om ondanks de meningsverschillen de humor niet uit het oog te verliezen en normaal met elkaar om te gaan," zegt de winnaar van de verkiezingsavond.

Vragen over de Rotterdamse situatie negeert hij. "Ik ga nu slapen." Buiten staat zijn auto met chauffeur klaar, dit keer zonder hondjes. Een pamflet dat een tegenstander hem door het raampje aanreikt, gooit hij snel weer naar buiten. Wel deelt hij nog een handtekening uit.

VVD-leider Dijkstal beent als eerste snel weg en toont zich verbaasd dat de pers hem enigszins links laat liggen. Alleen de Belgische radio duwt een microfoon onder zijn neus. Dijkstal vindt het "belachelijk" dat dit debat midden in de nacht wordt gevoerd. Het ergste vindt hij dat "alles door elkaar heen loopt, de gemeenteraadsverkiezingen en de landelijke peilingen. Ook praat iedereen maar door elkaar. Daar heeft niemand wat aan."

Melkert komt na een dik half uur als laatste, maar pas nadat zijn voorlichtster vanaf de trap heeft gevraagd wat "de bedoeling" is. De PvdA-voorman doet geen moeite zijn ongenoegen te verbergen, en dat wil hij ook helemaal niet, ook niet op tv, zegt hij. Hij vindt overigens wel dat hij "normaal" heeft gediscussieerd. En over de humor bestaan volgens hem nu eenmaal "verschillende interpretaties." En dan is ook hij verlost van de pers en loopt hij alleen weg.