(De Telegraaf, 7 maart 2002)

RIJSWIJK - PvdA-voorman Melkert heeft donderdag in het tv-programma Netwerk toegegeven dat hij het in het lijsttrekkersdebat "niet goed heeft gedaan". Als excuus voor zijn narrige optreden voerde de fractievoorzitter aan dat Fortuyn bij hem een gevoelige snaar had geraakt.

Melkert liet in de nacht van woensdag op donderdag in het debat met Fortuyn duidelijk merken dat hij geen enkele boodschap had aan de succesvolle nieuwkomer in de politiek. Zijn onprofessionele optreden had volgens hem te maken met de uitspraken van Fortuyn dat het in Nederland 'dweilen met de kraan open is' met de toestroom van buitenlanders. "Dat raakt mij persoonlijk", aldus Melkert. Maar ook de spectaculaire winst van Fortuyn in het PvdA-bolwerk Rotterdam had hem dwars gezeten, gaf de PvdA'er toe.

Melkert die zijn best deed om wat vrolijker over te komen, ziet echter ook een positieve kant aan zijn gebrekkige optreden. "Wat nu overblijft is een enorme motivatie om er tegen aan te gaan. Dat zou wel eens een 'blessing in disguise' kunnen zijn." Maar bij een volgende confrontatie met Fortuyn zal hij zich anders opstellen en graag het debat aangaan, liet hij weten.

In de campagne die zijn partij nu 24 uur per dag gaat voeren, wil Melkert afrekenen met de routineuze bestuursstijl van zijn partij in de trant van "wacht maar af". Ook vindt hij het van belang de snelheid op te voeren van de reactie van de politiek op gevoelens van onvrede uit de samenleving. Het duurt vaak te lang voordat mensen zien dat er wat gebeurt, erkent de PvdA'er.