(Bron: Uitgegeven: 9-3-2002)

RIJSWIJK - De partij van Pim Fortuyn oefent aantrekkingskracht uit op bekende Nederlanders die al weer een tijdje uit het nieuws zijn. Onlangs werd bekend dat de voormalig CDA-parlementariër Janssen van Raay (69) zich had aangemeld voor de Lijst Fortuyn. Deze week meldde de oud-hoofdredacteur van Elsevier, Ferry Hoogendijk (68), zich aan bij de voormalige columnist van het weekblad.

Fortuyn zelf blijft uiterst terughoudend over zijn kandidatenlijst. Slechts een enkele naam is tot nu toe over zijn lippen gekomen. Het balloteren van de vele kandidaten voor een Tweede-Kamerzetel luistert bijzonder nauw. Een verkeerde keuze en het is kermis voor de gevestigde partijen.

De succesvolle nieuwkomer in de politiek blijft volhouden dat het hem allemaal gaat lukken. Volgende week presenteert hij zijn kandidatenlijst, die na de klinkende overwinning van Fortuyn van woensdag in Rotterdam en de bijzonder gunstige peilingen, weer wat langer moet worden.

Fortuyn zegt vooral populair te zijn bij juristen en artsen. Maar er zit ook een hoofdinspecteur van politie bij, verklaarde hij deze week. Aan overlopers van de kandidatenlijst Leefbaar Nederland heeft hij geen behoefte. Die beschouwt hij als opportunisten waarvoor bij hem geen plaats is.

De lijst wisselt nog bijna dagelijks valt uit de mond van een ingewijde te horen. Zo heeft het 71-jarige voormalige hoofd van de marine-inlichtingendienst Sleeswijk Visser zich weer van de Tweede-Kamerlijst teruggetrokken. Hij denkt dat een rol als senator gezien zijn leeftijd hem beter past.