(De Telegraaf, 13 maart 2002)

RIJSWIJK - Wie woensdag het boek 'De puinhopen van acht jaar paars' van Pim Fortuyn wil kopen, krijgt het lastig. De meeste boekhandels in Nederland melden dat ze het boek hebben uitverkocht, terwijl er zeer veel vraag naar is.

De eerste druk van tienduizend exemplaren gaat dus grif van de hand, al heeft bijvoorbeeld de Twentse boekhandelketen Broekhuis nog wel boeken in voorraad. In Rotterdam, thuisbasis van Fortuyn, heeft boekhandel Donner alle beschikbare 125 boeken verkocht.

"En we worden overstelpt met vragen naar het boek. We denken dat we pas volgende week donderdag nieuwe boeken krijgen", verzucht een verkoopster. Ook De Drukkerij in Middelburg heeft de tientallen exemplaren die ze hebben ontvangen, al verkocht. "We hebben niets in de winkel kunnen leggen, want per reservering waren we al uitverkocht."

De telefoniste van een boekhandel in Groningen is gaan turven hoeveel telefoontjes ze woensdagochtend kreeg over Fortuyn's boek. "Rond tien uur zat ik op zeventien, en ik denk dat in de winkel 40 procent van de klanten naar het boek vraagt. Probleem is alleen dat door een fout van de uitgever wij geen boeken hebben ontvangen en dus nog niets hebben verkocht."

Uitgeverij Karakter werkt hard aan een tweede druk van het boek. "We weten dat veel boekhandels 'nee' moeten verkopen. Zo hebben we ook begrepen dat Van Stockum in Den Haag is uitverkocht. De omvang van de tweede druk wijzigt nog ieder moment. Maar we denken nu dat de tweede druk 20.000 exemplaren zal bedragen", geeft een woordvoerster aan.