(Bron: Nu.nl, 14-03-2002)

De boekpresentatie van Pim Fortuyn is donderdag begonnen met een incident. De lijsttrekker van de naar hem vernoemde lijst kreeg voor aanvang enkele taarten in zijn gezicht geworpen.
    
In een overvol perscentrum Nieuwspoort presenteerde Fortuyn donderdagochtend officieel zijn boek 'De puinhopen van acht jaar Paars'. Hierin analyseert hij de problemen in Nederland en biedt hij volgens eigen zeggen ook oplossingen. Dinsdag lag het boek al in de winkels. Politici en deskundigen oordeelden woensdag genadeloos over het boek.

Biologische Bakkers Brigade

De taarten werden geworpen door drie vrouwen. Zij zeiden te behoren tot de Biologische Bakkers Brigade, die vindt dat taarten moeten dienen om het "charisma van de onaantastbare extreem-rechtse populist te doorbreken en van zijn voetstuk te stoten''. De taartgooiers zijn uit Nieuwspoort gezet.

Of de herkomst van de taarten dezelfde is als die van het baksel dat minister Zalm van financiën trof in 1999 is nog niet bekend. Die taart werd geworpen door de werpgroep T.A.A.R.T., wat staat voor Tegen Autoritaire Anti-Revolutionaire Types.

Fortuyn: verkiezingsstrijd op inhoud

Bij hervatting van de persconferentie deed Fortuyn een "emotioneel en indringend'' beroep op minister-president Kok in het bijzonder en de regering in het algemeen. Die zouden moeten ophouden met de demonisering van Fortuyn en de verkiezingsstrijd op inhoud moeten voeren.

Door hem in een hoek te duwen, zouden zij acties als die van donderdag uitlokken, aldus het slachtoffer van de taartengooierij. "Kok is de minister-president van alle Nederlanders, dus ook van mij'', aldus Fortuyn.