(Bron: De Telegraaf, 28 april 2002 )

AALSMEER - Even leek het niet zo'n goed idee, een politiek debat in de pauze van de Soundmixshow. Na enkele minuten heen-en-weer gepraat tussen de zes lijsttrekkers hield een deel van het publiek van Hennie Huisman het voor gezien. "Ga nou niet lopen", riepen de mensen van tv-productiebedrijf Endemol, en daaraan gaf men massaal gehoor.

De camera's werden gericht op de sympathisanten, twintig per lijsttrekker, aan de voet van het podium. Spandoeken, T-shirts en posters moesten daar de sfeer verlevendigen.

Vijftien seconden. Zo veel tijd gunde het draaiboek de lijsttrekkers om hun punt te maken. Gespreksleider Frits Wester deed zijn best de vaart erin te houden, maar de volle zaal reageerde na een avondvullende show steeds lauwer. Er kwam zelfs weinig leven in de brouwerij toen leden van de Nieuwe Midden Partij, die niet was uitgenodigd, ongevraagd enkele seconden tot het podium wisten door te dringen. Snel en met zachte drang werden ze verwijderd.

Wie anders dan Pim Fortuyn voelde de stemming in de zaal het beste aan. Als hij aan het woord kwam streden applaus en gejuich om voorrang tegenover het boegeroep. Toen presentatrice Loretta Schrijver met "interessante cijfers van het CBS" de politici wilde testen, begreep Fortuyn dat de zaal daar heel anders over dacht. "Hou toch opmet die getallen. Dit vond ik op de lagere school al heel verschrikkelijk."

Fortuyn werd door het publiek uitgeroepen tot de grote winnaar van het debat, op de voet gevolgd door Rosenmöller, die "lange zonder stropdas". Toch had de man van GroenLinks achteraf zo zijn twijfels. Hij had het gevoel slechts dienst te hebben gedaan als een intermezzo voor een showprogramma. Ook Hans Dijkstal van de VVD vond dat niet gesproken kon worden over een serieus debat, maar hij bleek daar niet mee te zitten. "Of ik er goed uit ben gekomen? Dat weet ik morgen pas. Ik laat het oordeel aan mijn vrouw."

Ad Melkert, het mikpunt van Pim Fortuyns stekelige opmerkingen, kwam als verliezer uit de strijd, maar toonde zich geenszins uit het veld geslagen. Met een wijds gebaar gaf hij na afloop zijn bos bloemen aan Katja en Bridget van Lijst 0, om zo in de nachtelijke uurtjes nog wat zendtijd mee te pikken bij de publieke televisie.

Kan er bij de Soundmixshow slechts een winnen, het politieke debat kende louter winnaars. Zelfs De Graaf van D66 en Balkenende van het CDA waren tevreden over hun optreden, ook al werd dat door de zaal bij het elektronisch stemmen als matig beoordeeld.