(De Telegraaf, 2 mei 2002)

RIJSWIJK - De politieke leiders van de PvdA en het CDA moeten ophouden met hun persoonlijke aanvallen en de campagne zou over meer moeten gaan dan alleen Pim Fortuyn.

De eerste verzuchting kwam donderdag van GroenLinks-leider Rosenmöller die graag met CDA en PvdA een centrumlinks kabinet wil vormen. De tweede van D66-voorman De Graaf, die geen kans meer ziet in het verkiezingsgeweld zijn eigen boodschap nog over het voetlicht te krijgen.

Ook premier Kok liet zich in het tv-programma De Kloof in soortgelijke termen uit. Hij wil de verloren kiezers confronteren met het ware verhaal van Paars. Hoeveel er is bereikt, ook op de terreinen van zorg, onderwijs en veiligheid. Hij wil niet meer horen waarom kiezers zijn weggelopen, hij wil ze in de komende dertien dagen proberen terug te halen. En dat betekent ook een gevecht tegen "holle vaten" als Fortuyn.

Rosenmöller, op campagne in Den Bosch, maakt zich zorgen over de verruwing van de campagne. Hij vindt dat PvdA-voorman Melkert en zijn CDA-collega Balkenende moeten stoppen met hun geruzie. "Het is weinig inhoudelijk, hun teksten gaan nergens over en ik heb geen zin om straks therapeut in een vechtkabinet te zijn." Maar ook de bijdrage van VNO-NCW aan de campagne, waarin bijna openlijk gepleit wordt voor regeringsdeelname van Fortuyn, vindt hij getuigen van een rechts, rabiate instelling.

De Graaf vindt de situatie "eigenlijk onaanvaardbaar". De huidige oppositiepartijen in de Kamer voeren volgens hem een anti-campagne. Zij nemen de taal van Fortuyn over, de taal van hypocrisie en luchtfietserij, maar ze krijgen er in de peilingen niets voor terug. De winst gaat naar Fortuyn zelf.