(Bron nu.nl, 2 mei 2002)

DEN HAAG - Als de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in het kabinet komt "spreekt het vanzelf" dat iemand namens die lijst de scepter gaat zwaaien over het vreemdelingenbeleid. Diezelfde bewindspersoon moet ook Grote Steden- en Integratiebeleid onder zich krijgen, "omdat hij ook leuke dingen te doen moet hebben" en beide terreinen samenhangen.

Dat zei lijsttrekker Fortuyn donderdag in het Radio 1-programma De Ochtenden. Overigens komen de kandidaat-Tweede-Kamerleden van de LPF "in beginsel" niet in aanmerking voor een post in het kabinet. Fortuyn wil hiervoor mensen uit het bedrijfsleven aantrekken. Ook op het terrein van veiligheid moet de LPF "een vinger in de pap" krijgen.

Fortuyn onthulde verder dat hij niet meer welkom is op de Britse ambassade, nadat hij de Britse premier eerder een gevaarlijke man had genoemd. "Ik vind dat kinderachtig, maar een paar dagen later had ik de Amerikaanse ambassadeur bij mij op kantoor en wat is nou belangrijker?"

Over de opmerking van VVD-coryfee Bolkestein dat Nederland een "pleefiguur" zou slaan met premier Fortuyn naast iemand als de Franse president Chirac, was Fortuyn nog steeds verbolgen. "Wie heeft er nou in de kas zitten grabbelen? Dat is meneer Chirac", verwees hij naar affaires rondom de president. Fortuyn verkiest Chirac overigens wel boven de presidentskandidaat Le Pen als "minste van twee kwaden".

Fortuyn, die de moslimcultuur eerder achterlijk noemde, is bereid deze term te vervangen door "achterlopend". Hij reageerde daarmee op uitlatingen van CDA-leider Balkenende, die zei dat de opmerkingen van Fortuyn over de islam een breekpunt bij de formatie kunnen zijn. Voor hem blijft de analyse over de islam echter gelijk, omdat die godsdienst "niet door de verlichting is gegaan."