(Bron: nu.nl, 3 mei 2002)

DEN HAAG - In een vraaggesprek met de regionale kranten heeft Pim Fortuyn vrijdag gepleit heeft voor een 'generaal pardon' voor uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en de taal goed spreken. VVD en CDA hebben sterk afkeurend gereageerd op het plan van Fortuyn waarmee duizenden illegalen in Nederland een verblijfsvergunning krijgen.

In het vraaggesprek sprak Fortuyn over een "deal": een generaal pardon voor schrijnende gevallen aan de ene kant en een zeer streng toelatings- en gezinsherenigingsbeleid voor nieuwe asielzoekers aan de andere kant.

"Maar ik zeg er wel bij: het is gelijk oversteken. Blijft het asielbeleid bij het oude, dan geen generaal pardon", aldus Fortuyn. Als voorwaarde stelt hij dat het asielbeleid eerst flink wordt aangescherpt. Zo wil hij dat asielzoekers voortaan alleen nog in hoogst uitzonderlijke gevallen worden toelaten en dat gezinshereniging wordt ontmoedigd.

Zesduizend

Volgens de lijsttrekker hebben migranten op zijn lijst hem ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. In totaal gaat het volgens de Rotterdamse publicist om ongeveer zesduizend mensen.

VVD en CDA hebben sterk afkeurend gereageerd op het plan van Pim Fortuyn. Eerder pleitten ook D66, GroenLinks, ChristenUnie en SP in de Tweede Kamer voor een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, maar niet terug kunnen naar hun land. Dit voorstel haalde het niet, omdat PvdA, VVD en CDA tegenstemden.

Handgemeen

Overigens wees Fortuyn vrijdag twee televisieploegen van RTL- Nieuws en het NOS-Journaal de deur die hem hierover vragen wilden stellen. Fortuyn brak het interview over zijn plannen voor een generaal pardon voortijdig af en sommeerde de cameraploegen te vertrekken.

Vervolgens duwde een personeelslid van Fortuyn een cameraman hardhandig terug toen die Fortuyns huis binnen wilde stappen om zijn spullen op te halen. Een latere verzoeningspoging van Fortuyn mocht niet meer baten.