(Bron: Telegraaf.nl, 4 mei 2002)

BRUSSEL - Asielzoekers zijn gasten die het huis dreigen over te nemen. Dat zegt Pim Fortuyn in een interview met de Vlaamse krant De Morgen. "Als ik de verkiezingen win, is het door de vreemdelingen. Al onze problemen in de gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs zijn gerelateerd aan die problematiek." Nederland moet er daarom voor zorgen "dat de gasten het huis niet overnemen".

In het vraaggesprek zegt Fortuyn dat luchtvaartmaatschappijen geen boetes meer moeten krijgen als zij asielzoekers zonder papieren vervoeren. "Ze krijgen gewoon de passagiers terug die geen papieren hebben. Moet je zien hoe snel het probleem is afgelopen."

Fortuyn zegt verder dat Nederland geen instroom van nieuwe asielzoekers meer wil en schuift het probleem door. "Het is of een probleem van de vliegmaatschappijen of een probleem van België of Duitsland. Totdat julllie allemaal bij zinnen komen. Meneer Verhofstadt (Belgische premier) zoekt het maar uit. Hij laat ze nu zo bij mij binnen."

De twee journalisten van De Morgen beginnen hun interview overigens met de opmerking van "vazallen" van Fortuyn dat deze tijdens het gesprek niet vergeleken wil worden met Filip Dewinter, leider van het extreemrechtse Vlaams Blok, of Jean-Marie Le Pen.

De Morgen is kennelijk alleen als één van de laatste buitenlandse media uitgenodigd "omdat we in België goed willen overkomen", aldus woordvoerder Herben. "We zijn tenslotte buren." Fortuyn vraagt aan het einde zelf wel of hij niet "veel sympathieker" is dan Filip Dewinter.
De Rotterdamse politicus stelt verder dat Bolkestein weliswaar het asielzoekersprobleem heeft aangekaart, maar in 1999 "vaandelvlucht" heeft gepleegd door een functie als Europees commissaris op zich te nemen. Fortuyn reageert daarmee in de Vlaamse progressieve krant op de uitspraak van Bolkestein dat Nederland internationaal een "pleefiguur" zou slaan met 'premier Pim'.

Fortuyn, door De Morgen omschreven als "poseur uit de polder", zegt dat hij geen vice-premier wil zijn naast CDA-leider Balkenende. "Dat kan helemaal niet, ik speel die man toch zo van het scherm. Ik ben een kapitein, dat spettert toch van het televisiescherm af. En twee kapiteins op een schip, dat kan niet, dan ga ik liever in de oppositie."