(De Telegraaf, 6 mei 2002)

DEN HAAG- Minister De Vries van Binnenlandse Zaken vindt dat Pim Fortuyn "absoluut bedrog" pleegt door de veiligheid op straat te willen verbeteren zonder er een cent extra voor uit te trekken.
Net als naar de zorg en het onderwijs, waar Fortuyn ook niet direct in wil investeren, moet er snel extra geld worden gestoken in bestrijding van criminaliteit. Dat zei De Vries maandag tijdens de dagelijkse campagnebijeenkomst van de PvdA.

De sociaal-democraten trekken in hun verkiezingsprogramma jaarlijks 1,3 miljard gulden extra uit voor onder meer 6000 agenten en opgeteld 6000 officieren van jusitie, rechters, reclasseringsmedewerkers en jeugdwerkers. "Niets doen is absoluut rampzalig. Beheersing van de criminaliteit kan niet door te zeggen 'we gaan een beetje anders werken", kritiseerde De Vries Fortuyn.

De bewindsman had ook geen goed woord over voor de opmerking van Fortuyn dat in zijn woonplaats Rotterdam 'no-go areas' zijn; wijken en buurten waar de neo-politicus zich niet durft te vertonen omdat hij bang is inelkaar geslagen te worden.

"Een bespottelijke opmerking", aldus De Vries. "De politie zit er bovenop. Het is hier niet New York. In Nederland worden no-go areas niet getolereerd." Uit onderzoek blijkt volgens De Vries dat Nederland de afgelopen jaren veiliger is geworden. "Maar de samenleving heeft niet de neiging uit zichzelf beter te worden."

De Vries bestreed dat agenten te veel achter het bureau zitten en te weinig op straat zijn. Onderzoekers van universiteit Nyenrode hebben becijferd dat agenten het grootste deel van de tijd doorbrengen op een stoel. De VVD en de Lijst Pim Fortuyn vinden dat dat snel moet veranderen.

Volgens De Vries klopt het onderzoek niet; agenten zijn vaker op straat dan binnen. Hij wees er bovendien op dat het bureauwerk een essentieel onderdeel is van het politiewerk. "Voor onderzoek naar georganiseerde misdaad, het leggen van verbanden en het voorbereiden van onderzoeken", aldus De Vries.