22 mei 2002, De Telegraaf

door John van den Heuvel en Martijn Koolhoven
 
AMSTERDAM - Het politieteam dat de moord op Pim Fortuyn onderzoekt, heeft achterhaald dat verdachte Volkert van der G. en zijn vriendin Petra L. vorig jaar de beschikking hadden over minstens 70.000 euro. De recherche heeft dit kunnen afleiden uit bankgegevens en informatie van de belastingdienst over het tweetal.

Verdachte Volkert van der G.
 
Van der G. verdiende als werknemer van de gemeente Wageningen in 2001 €15.624 bruto. Ondanks dit lage inkomen had Van der G. een banktegoed van zo'n €12.000 waarvoor hij in 2001 in totaal €449 rente ontving.

Zijn vriendin Petra L. verdiende vorig jaar als werkneemster van de Uitvoerings Organisatie €17.498 bruto en daarnaast €9.981 bruto bij Draft Engineers. Blijkens gegevens van de belastingdienst beschikte L. het afgelopen jaar over een vermogen van zo'n €60.000, waarvoor zij volgens opgave aan de fiscus €2.538 rentevergoeding ontving.

Volkert van der G. liet zich op 21 september 2001 inschrijven op het adres Esdoornlaan 5 in Harderwijk, een eenvoudige huurwoning waar Petra L. als sinds zes mei 1992 woont. Volgens bronnen dicht bij het rechercheteam wordt nog volop onderzoek gedaan naar de herkomst van de banktegoeden. Het geld op de rekening van L. kan volgens de recherche mogelijk worden verklaard door een erfenis die de vrouw enige jaren geleden zou hebben ontvangen.

De naspeuringen naar de financiële achtergrond van Van der G., die nu al bijna drie weken volhardt in stilzwijgen, maken deel uit van een uitgebreid antecedentenonderzoek van de recherche.