Bron: De Telegraaf, 11 mei 2002

Van onze verslaggevers
    
  BREDA - De vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. (32), lijkt enkele uren voor de aanslag in Hilversum al in Breda te hebben willen toeslaan. Dat blijkt uit verklaringen van diverse getuigen die de Harderwijkse milieuactivist maandagmiddag ruim twee uur lang zagen rondhangen op het parkeerterrein van Hotel Brabant, waar Fortuyn aanwezig was om vragen van kiezers te beantwoorden.

Ook heeft een getuige gezien dat Van der G. in het gezelschap van twee mogelijke handlangers was. Een en ander is vastgelegd op de videobanden van drie bewakingscamera's bij het hotel. De politie heeft deze tapes in beslag genomen.

De verdachte heeft waarschijnlijk van de geplande aanslag moeten afzien omdat er bewaking voor de bijeenkomst in Breda was ingehuurd. Direct nadat Fortuyn het hotel verliet om naar Hilversum te vertrekken, zijn de drie mannen in twee auto's achter hem aangereden, zo melden de twee getuigen, wier namen bij deze krant bekend zijn.

Een medewerker van een tegenovergelegen autogroothandel heeft Volkert van der G. aan de hand van tv-beelden herkend. "Ik weet zeker dat hij het was. Hij droeg een spijkerbroek, zo'n vies bruin leren jasje en een roodachtige baseballpet."

"Hij sprak regelmatig met twee mannen. Die hadden hun witte Peugeot 604 diesel uit 1990 op het parkeerterrein staan. Je kon meteen zien dat die gasten hier niet thuishoren, dus ik hield ze extra in de gaten. Ze gedroegen zich verdacht en liepen constant rond."

"Die Volkert kwam ook nog even naar onze auto's kijken. Dan liep hij weer naar de zij-ingang, dan sprak hij weer met de ene, dan weer de andere man. Dan stonden ze weer met zijn drieën bij elkaar te smoezen. Afschuwelijk, je moet er toch niet aan denken dat ze hier al wilden toeslaan."

Ook een salesmedewerkster van Hotel Brabant zegt Van der G. beslist te hebben herkend. Zij zag de man uit een rode auto springen toen zij om 13.45 uur het parkeerterrein afreed. Volgens de hotelmanager had de verdachte zijn auto fout geparkeerd pal naast de zij-ingang, op zo'n 20 meter afstand van de Daimler van Fortuyn. Justitie heeft bevestigd dat Van der G. een rode auto heeft.

Het openbaar ministerie heeft gisteren een uitgebreid onderzoek bij Hotel Brabant ingesteld. Twee rechercheurs uit Hilversum hebben verder de gastenlijst opgevraagd bij dagblad BN/De Stem, dat de verkiezingsbijeenkomst organiseerde. Op deze lijst komt de naam van Van der G. overigens niet voor.

Inmiddels is de moeder van de moordverdachte, Anneke, ondergedoken. Volgens een bekende moet de vrouw volledig zijn ingestort. De rolluiken van haar riante bungalow in een Zeeuwse badplaats zijn sinds donderdagavond hermetisch gesloten. "Die arme vrouw", aldus een buurman. "Haar zoon kwam haar regelmatig opzoeken. Maar zij heeft met niemand in de buurt contact. Ze leeft op zichzelf."