UTRECHT - 01/09/03

"Broddelwerk." Zo omschreef Tweede Kamerlid Joost Eerdmans maandagmiddag het rapport van de Commissie Van den Haak die onderzoek deed naar de moord op Pim Fortuyn. De LPF presenteerde het 'Zwartboek beveiliging Pim Fortuyn.' In dit Zwartboek stelt de partij punten uit het rapport aan de kaak die niet goed zijn onderzocht. De LPF organiseerde een persconferentie in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort. Buiten stonden demonstranten met Fortuyn vlaggen te zwaaien. Ook waren er enkele politieagenten aanwezig.

De nacht na de moord deed de politie een huiszoeking in Fortuyn's 'Palazzo di Pietro.' Een aannemer van Fortuyn heeft verklaard dat de politie op zoek was naar afluisterapparatuur. De commissie heeft dit volgens de LPF nooit goed onderzocht. Fortuyn stelde in november 2001 al tegenover Novum Nieuws te vermoeden dat hij werd afgeluisterd door de toenmalige BVD: "En ik word door de BVD afgeluisterd. Minister Klaas de Vries zei dat nog omfloerst in Buitenhof: Zij die de koude oorlog verklaren aan de islam worden extra in de gaten gehouden. Ik ben recent gebeld door een man die zei dat hij werkte voor de BVD en dat er een tap geplaatst is. Voordat ik daar op in kon gaan, was de verbinding al verbroken. Het kan een grap zijn. Maar laten we die aankondiging van De Vries maar serieus nemen: "It's a bloody shame."

Ook wil de LPF opheldering over drie BVD-medewerkers die nooit verhoord zijn door Van den Haak. De commissie had hierom verzocht maar de BVD'ers kwamen niet opdagen wegens ziekte. Ook bevreemd het de LPF dat Fortuyn's persoonlijke secretaresse nooit is verhoord. Feyenoord-directeur Jorien van den Herik is ook nooit ondervraagd. Van den Herik sprak op de dag van de moord met Fortuyn over zijn beveiliging.

Daarnaast haalt de LPF de stelling onderuit dat Fortuyn nooit om beveiliging heeft gevraagd. Nadat Fortuyn aangifte deed van het 'taart-incident' in Nieuwspoort heeft hij tegen de politie gezegd, in aanwezigheid van zijn raadsman Oscar Hammerstein: "Ik word vandaag of morgen vermoord."

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de conclusies van het rapport. Eerdmans zal dan de regering verzoeken een nader onderzoek in te stellen. De LPF wil niet spreken van een complot om Fortuyn te vermoorden, wel zegt LPF-fractievoorzitter Mat Herben dat er sprake is van een 'doofpot.' Ook broer Marten Fortuyn nam het woord tijdens de persconferentie. Hij zei nog steeds te overwegen een rechtszaak tegen Fortuyn's moordenaar Van der Graaf te willen beginnen.

In de Tweede Kamer is beperkte steun te vinden voor een nader onderzoek. De VVD sluit aanvullend onderzoek niet uit. Het CDA is daar nog niet zeker van. Coalitiepartij D66 heeft geen mening. Lousewies van der Laan: "Ik moet mij eerst inlezen in het rapport." De PvdA vindt evenals GroenLinks dat er wanneer er nog vragen zijn, deze moeten worden beantwoord. Ook de kleine christelijke partijen sluiten een nader onderzoek niet uit.