(Bron: De Telegraaf, 7 januari 2003 )        

    
AMSTERDAM - Volkert van der G. zit in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dat heeft zijn advocate B. Böhler dinsdag desgevraagd gezegd. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn maandag overgeplaatst. Van der G. heeft bekend dat hij Fortuyn op 6 mei in het Mediapark in Hilversum heeft doodgeschoten.

De rechtbank in Amsterdam beval op 4 november dat Van der G. voor een gedragskundig onderzoek moest worden opgenomen in het PBC, de observatiekliniek van justitie. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 33-jarige Harderwijker is daarom uitgesteld. Het onderzoek van het PBC duurt ongeveer zeven weken. Volgens de rechtbank geeft een observatie het grootste inzicht in de psychische toestand van de verdachte.

Strafrechtdeskundige T. de Roos zei eerder dat de uitkomst van het gedragskundig onderzoek nog belangrijker is dan de bekentenis van Van der G., als het gaat om het bepalen van de strafmaat "Uit het psychiatrisch onderzoek moet blijken of hij verminderd toerekeningsvatbaar was", zei De Roos. Als dat zo blijkt te zijn, zal Van der G. mogelijk een minder lange gevangenisstraf krijgen opgelegd, dan als de rechters hem volledig toerekeningsvatbaar verklaren.

Het OM is tegen het onderzoek van het PBC. Officier van justitie J. Plooy noemde de vertraging die hierdoor ontstaat tijdens de pro-formazitting van 4 november "niet aanvaardbaar". Volgens de aanklager zouden een psychiater, een psycholoog en een reclasseringsambtenaar het onderzoek sneller kunnen doen. Het inhoudelijk proces had in de visie van de aanklager dan al in januari kunnen plaatsvinden. Naar verwachting begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Van der G. nu pas in maart.

Zowel de advocaten als justitie willen niet ingaan op de omstandigheden waaronder Van der G. nu in de observatiekliniek zit. "In belang van onze cliënt doen wij verder geen mededelingen", benadrukt Böhler. Ook de woordvoerder van het OM doet verder geen mededelingen.