(Bron: De Telegraaf, 29 mei 2002)
DEN HAAG - Activisten, die het opnemen voor de rechten van dieren in ons land, kiezen voor steeds radicalere en gewelddadiger acties. Het gaat om kleine cellen, drie à vier man sterk, die zeer professioneel te werk gaan. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) waarschuwt in haar jaarverslag voor een tendens 'die een verschuiving laat zien van het aanrichten van schade, naar intimidatie en bedreiging'.
Triest dieptepunt van de meest radicale vorm van actievoeren was de moord, op 6 mei jongstleden, op Pim Fortuyn. Fortuyn werd vermoord door milieuradicaal Volkert van der G., die jarenlang ten strijde trok tegen veehouders omdat ze volgens hem het milieu te zwaar zouden belasten. Van der G. had eerder te kennen gegeven dat voor hem een dierenleven zwaarder telt dan een mensenleven.
Hoewel de achtergronden van de moordenaar van Pim Fortuyn breed bekend zijn, wil de BVD (nog) geen verband leggen tussen de beweging van radicale dierenactivisten en de moord op Pim Fortuyn. Het hoofd van de BVD, Sybrand van Hulst, wil eerst de uitkomst van het justitieel onderzoek afwachten voordat hij hier uitspraken over doet.
Dat neemt niet weg dat de BVD signaleert dat de acties zich verharden. Met name het apenproefdier-centrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk werd het afgelopen jaar geconfronteerd met steeds radicalere activiteiten, waaronder grootschalige vernielingen. "Steeds meer, echter", aldus Van Hulst, "verplaatsen de activiteiten zich ook naar de woonomgeving van stafleden en onderzoekers, waarbij in enkele gevallen ook partners en kinderen werden geïntimideerd. 'Een geoorloofde daad', aldus een woordvoerder van het Animal Liberation Front", zo citeert de BVD deze radicale actievoerders.
Schade
Ook transporteurs en de verwerkers van varkens, met name in Noord-Brabant, kregen te maken met brandstichtingen. In één geval leidde dit tot een schade van vele miljoenen euro's. De BVD noemt het 'zorgwekkend' dat radicale, zeer gewelddadige Britse dierenactivisten steeds meer invloed krijgen op hun Nederlandse geestverwanten. Niet alleen het onderzoekscentrum in Rijswijk kreeg hier mee te maken, maar ook multinationals en financiële instellingen werden het slachtoffer van terreuracties van de dierenactivisten. Opvallend is dat de Britse geheime dienst informatie heeft ontvangen dat de man die is opgepakt voor de moord op Pim Fortuyn, niet lang geleden in Engeland is geweest en daar contact heeft gehad met Britse geestverwanten. De Nederlandse BVD wil niet op dit bericht ingaan, omdat het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn nog in volle gang is.
Sinds 1980 hebben er in totaal 220 aanslagen plaatsgevonden, die zijn opgeëist door dierenrechten-activisten.