(Bron: De Telegraaf door Jolande Westdorp, 16 mei 2002)  

HOENDERLOO - Een van de opgepakte taartengooiers die Pim Fortuyn hebben belaagd, is wel degelijk een bekende van politie en justitie. Het gaat om de dinsdagochtend in Hoenderloo gearresteerde Jelle G. die in januari 1999 ook al een taart in het gezicht duwde bij toenmalig minister Zalm.

G. wist toen het gebouw van de Amsterdamse Effectenbeurs binnen te dringen door zich voor te doen als journalist. Mogelijk kwam hij in maart ook zo perscentrum Nieuwspoort binnen. Jelle G. werd daags na zijn actie tegen Zalm voorgeleid bij een hulpofficier van justitie in Amsterdam. Hij werd toen ook beticht van radicale acties, onder meer het loslaten van nertsen.

Ook van de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, de 32-jarige Volkert van der G., is bekend dat hij nauwe banden onderhield met 'nertsenbevrijders'. Van der G. werd begin vorig jaar gezamenlijk met actievoerders tegen pelsdierhouderijen gesignaleerd op een rechtszitting in Arnhem. Insiders achten de kans daarom zeer groot dat hij en Jelle G. elkaar kennen.

Justitie en politie zouden bovendien sinds jaren op de hoogte zijn van het feit dat Jelle G. behoort tot de links-radicale actiegroep Eurodusnie. Hoewel dit nu wordt ontkend, gaf het Leidse anarchistische bolwerk eerder onomwonden op zijn website toe betrokken te zijn geweest bij zowel de taartactie tegen Zalm als die tegen Fortuyn.

Het OM in Den Haag verklaarde eerder deze week dat de drie belagers van Fortuyn "niet eerder geïdentificeerd konden worden omdat zij geen naambordjes droegen." Het is echter zeer de vraag of de Haagse politie de eerdere 'taart-acties' wel tegen het licht heeft gehouden. Enkele dagen na het taartincident deed Pim Fortuyn aangifte. Sinds die tijd verklaarde de politicus meermalen dat hij zich ernstig bedreigd voelde. De Haagse persofficier mevrouw mr. E. Kole wilde gisteren niet reageren op de bevindingen. Wel ontkende zij stellig het gerucht dat een van de twee andere opgepakte taartengooisters ooit een samenlevingscontract afsloot met Volkert van der G.

Het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigt op de hoogte te zijn van een gerucht dat de twee een samenlevingscontract zouden hebben en dat de taartengooister de vrouw zou zijn met wie Van der G. in Harderwijk samenwoonde en bij wie hij een baby heeft.

Gistermiddag heeft een speciaal technisch rechercheteam uitgebreid onderzoek gedaan op het hoofdkantoor van de Vereniging Milieu-Offensief (VMO) aan de Dijkstraat in Wageningen. Volkert van der G. was een prominent medewerker van VMO.