(Bron: Nu.nl, 13 mei 2002)

DEN HAAG - De kersverse voorzitter van de Lijst Pim Fortuyn is er nog steeds heilig van overtuigd dat met name PvdA en GroenLinks verantwoordelijk zijn voor de sfeer waardoor Fortuyn vermoord is. In een interview in het Parool zegt hij: "De kogel kwam van links, niet van rechts."

Voor Langendam staat als een paal boven water dat politici hebben aangezet tot haat.

"Is dat niet zo, dan? Rosenmöller heeft hem voor racist uitgemaakt. Melkert kwam met de vergelijking met Le Pen. Kok zei dat Fortuyn tweedracht zaaide. Dat is niets anders dan een sfeer waarin idioten zich kunnen rechtvaardigen, kunnen denken dat het goed was."

Reactie Kok

Premier Kok vindt dat Langendam "een grens heeft overschreden" met zijn beschuldiging dat de PvdA en GroenLinks verantwoordelijk zijn voor een sfeer waarin de moord op Pim Fortuyn kon plaatsvinden. "Het wordt me koud om het hart, als ik dat lees", aldus Kok in een reactie op het artikel met Langendam.

"Ik heb een oproep gedaan kalmte te bewaren, respect voor elkaar te hebben en gewetensvol met elkaar om te gaan. Dat heeft iedereen goed gedaan. Het is ontstellend dat Langendam nu op deze wijze olie op het vuur heeft gegooid", zegt Kok. "Ik maak me ernstig zorgen over wat dit kan betekenen voor het maatschappelijke klimaat in ons land."

GroenLinks-leider Rosenmöller kwalificeert de uitspraken van Langendam als "stemmingmakerij". "Het is een volstrekt onverantwoorde opeenstapeling van aantijgingen. Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van de bevolking dit te ver vindt gaan", aldus Rosenmöller.

"Dit zegt veel over de Lijst Pim Fortuyn. Het is een politieke kleuterklas. Mensen moeten zich goed realiseren of ze op LPF willen stemmen en of ze LPF een rol in het landsbestuur toevertrouwen." Rosenmöller ziet nog steeds een "onoverbrugbare kloof" tussen zijn partij en LPF.