Bron: De Telegraaf, 22 juli 2002, door Martijn Koolhoven    

AMSTERDAM - Pim Fortuyn heeft twee bijzondere herinneringen aan zijn leven meegenomen in zijn helderwitte marmeren praalgraf in het Italiaanse Provesano.

Vlak voordat het kleine mausoleum werd gesloten, legden zijn broer Simon en zijn vrouw Jolanda het kostuum dat Pim droeg op 6 mei, de dag van de liquidatie, in een keurige kledingzak bovenop de roomwitte kist. Daarna gaf Rabella de Faria, wethouder van Leefbaar Rotterdam, de stad waar Fortuyn zijn monsterzege behaalde, Pim een bijzonder relikwie mee.

Hij legde een ingelijste foto op de kist, met daarop het moment dat Fortuyn na zijn historische verkiezingszege voor het eerst optreedt in de Rotterdamse gemeenteraad. Omdat hij het protocol niet volgt, wekt hij de ergernis van burgemeester Opstelten, die vermanend zijn vinger opsteekt. Fortuyn kijkt triomfantelijk en een tikkeltje geschrokken tegelijk. Op de achtergrond grijpt een verslaggever, verbijsterd over het gedrag van Fortuyn, naar zijn voorhoofd.

Provocatie
De foto symboliseert alles waarvoor Fortuyn stond: het vrije woord, soms provocatie, het debat opzoekend en de gevestigde macht die zich ergert en verbaast. "Pim zei: Ik geloof dat ik de burgemeester boos heb gemaakt", vertelde Ronald Sorensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, die de fotolijst meenam. Nadat de kledingzak en fotolijst waren geplaatst, takelde een kraan de marmeren gedenkplaat op het bovengrondse graf, om Fortuyn zijn definitieve rustplaats te geven.