(Bron: De Telegraaf, 7 mei 2002)

     
Veel vrienden heeft Pim Fortuyn niet gemaakt aan het Binnenhof. Niemand zag iets in samenwerking met Fortuyn. Na het laatste debat afgelopen zondag voor Radio 1 aten de lijsttrekkers samen een broodje; Fortuyn ontbrak vanwege een andere afspraak met een Duitse verslaggever.  Zijn relatie met verslaggevers die hij niet kende, was beneden peil.

Vorige week gooide hij nog tv-ploegen uit zijn tuin en brak hij een interview met een sterverslaggever van de BBC abrupt af. Elke aanval nam hij persoonlijk op. Ook wilde hij niet in de hoek van extreemrechts worden gedrukt. "Ik heb niets met Haider en Le Pen. Ik ben een democraat, geen racist", aldus Fortuyn, die altijd woedend werd als hij hiermee werd geconfronteerd.

In juli vorig jaar was Fortuyn in restaurant De Beukenhof in Oegstgeest gedecideerd over zijn toekomst. We spraken bijna vier uur met elkaar. Ik ontraadde hem zijn overstap naar het Binnenhof. "Mijn besluit staat vast. Ik heb de oplossingen voor Nederland", zei Fortuyn, die zich al 'bewoner' waande van het Catshuis. "Ik ga de politiek in. Omdat ik niet anders kan..."