(Bron: De Telegraaf, 7 mei 2002 )        

DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn verwijt de linkse partijen dat zij door de stemmingmakerij de moord op Pim Fortuyn hebben veroorzaakt. Volgens een emotionele woordvoerder Mat Herben is er tegen de Rotterdammer de afgelopen maanden een "haatcampagne" gevoerd.

"Ik heb eerder gezegd: je moet niet gek opkijken als hij wordt neergeschoten," aldus Herben een uur na de moord. "De haatcampagne is door links is ingezet, met de PvdA voorop. Het is schandelijk. Elke keer weer die vergelijkingen met Haider en Le Pen. Dan kan dit gebeuren."
Vrijwel alle kopstukken van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) willen doorgaan met de partij.

"We voelen ons gesterkt om onze strijd met extra kracht door te zetten'', aldus Herben. De fractie komt dezer dagen in spoedzitting bijeen om zich te beraden op de situatie.

Door de moord op Pim Fortuyn is de 27-jarige João Varela, geboren op de Kaapverdische Eilanden, nu de hoogste op de lijst.

Nadat hij had gehoord dat Fortuyn was neergeschoten, barstte Varela in huilen uit. "Ik wil niet zeggen dat Pim Fortuyn als een vader voor mij was, maar hij was wel heel belangrijk. Niet alleen voor mij, maar voor het hele land. Dat hem dit moest overkomen'', aldus de zeer geëmotioneerde Varela. "Ik zag in hem een soort vader. Hij inspireerde mij. Hij maakte wat los in je."