(Bron: Nu.nl, 7 mei 2002)        

DEN HAAG - Premier Kok is kapot van de moordaanslag op Pim Fortuyn. "Woorden schieten tekort. Ik ben écht kapot. Het is diep tragisch. Ik ben verbijsterd", zei een zeer aangeslagen premier gisteren in een verklaring enkele uren na het overlijden van Fortuyn.  

Kok sprak zichtbaar geschokt en vol emotie zijn medeleven uit naar de nabestaanden van de Rotterdammer en "allen die hem dierbaar waren". Hij noemde de moord tevens "diep tragisch voor ons land en de democratische rechtsstaat". Kalm blijven "Alles schiet door je kop op het moment dat het nieuws tot je komt en dat je er steeds meer van doordrongen bent. Dit is een verdraagzaam land, met natuurlijk politieke tegenstellingen maar met respect naar elkaar, waarin we elkaar bestrijden met woorden, niet met kogels."

Kok deed een emotionele oproep aan het Nederlandse volk om vooral kalm te blijven. "Laten we in godsnaam onze kalmte bewaren. In een tijd waarin je geneigd bent heel woest te zijn. Kalmte is de beste dienst, die we nu in waardigheid aan onze rechtsstaat en de democratie en aan de nagedachtenis van Pim Fortuyn kunnen geven." De premier verklaarde dat het ging om zijn eigen, persoonlijke reactie. "Ik had er dringend behoefte aan dit te zeggen."