(Bron: Nu.nl, 7 mei 2002 )        

AMSTERDAM - In heel Europa is geschokt gereageerd op de fatale aanslag op Pim Fortuyn. "We zijn diep geschokt. We hadden dit absoluut nooit verwacht in Nederland of in welk EU-land dan ook", aldus de woordvoerder van de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi in een eerste reactie.

"We moeten afwachten wat de motieven van de dader zijn, maar als het om een politieke moord gaat, dan is daar absoluut geen plaats voor in de democratische landen van de Europese Unie. Dat veroordelen wij ten zeerste. Politiek moet langs democratische weg worden bedreven, niet op deze manier."

In Frankrijk is met verbijstering gereageerd. In het journaal van acht uur werd de tragische moord als tweede onderwerp behandeld, direct na de benoeming van de nieuwe premier Raffarin.

De Britse premier Tony Blair uitte zijn afschuw over de moord op Fortuyn. In een verklaring meldde Downing Street 10 dat Blair "de grote schok die Nederland voelt deelt." Het bezoek dat Blair vandaag aan Nederland zou brengen is afgelast.

Ook in Oostenrijk is geschokt gereageerd op de moord op Pim Fortuyn. Een woordvoerder van de extreem-rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) noemde de moord "waanzin". Een regeringswoordvoerder zei dat de dood van Fortuyn "een verschrikkelijk signaal voor Europa" is.

De Duitse zender ARD opende de belangrijkste nieuwsuitzending van de dag met een verslag van de gebeurtenissen in Hilversum.

Ook Spanje besteedde uitgebreid aandacht aan de moord. Alle radio- en televisiezenders deden verslag van de aanslag. De staatszender TVE wijdde bijna drie minuten aan de aanslag, die volgens TVE "een enorme schok veroorzaakte in het sociaal stabiele Nederland."

In Israël werd verbaasd gereageerd over het feit dat Nederlandse politici geen lijfwachten hebben.

De Italiaanse televisiejournaals openden allemaal met de moord op Fortuyn. De politicus die in korte tijd een revolutie binnen de Nederlandse politiek ontketende, werd 'extreemrechts', 'vijandig tegen buitenlanders' en de 'Haider uit Rotterdam' genoemd.

Veel buitenlandse media reageerden snel na de aanslag. Prominente Amerikaanse kranten als de New York Times, The Washington Post en de Britse omroep BBC besteedden op hun interneteditie uitgebreid aandacht aan de aanslag.