(Bron: De Telegraaf, 7 mei 2002)         

ROTTERDAM - Pim Fortuyn werd de afgelopen weken stelselmatig met de dood bedreigd. Dat was tot in regeringskringen bekend. Dat zegt Fortuyns partijgenoot, Tjeerd Sleeswijk Visser, voormalig hoofd van de Marine Inlichtingen Dienst (Marid) en ex-hoofd van de securityafdeling van Philips Nederland. Sleeswijk Visser is lid van het hoofdbestuur van de Lijst Pim Fortuyn en kandidaat voor de Eerste Kamer.

"De regering beschikt over informatie uit politie- en inlichtingenkringen en heeft zonder meer geweten dat Fortuyn stelselmatig met de dood werd bedreigd en voor zijn leven had te vrezen", aldus Sleeswijk Visser. "Den Haag had persoonsbeveiliging voor hem moeten regelen, ongeacht het feit dat Fortuyn een politieke tegenstander was. Zo is voor minister Brinkhorst ten tijde van de mkz-crisis extra bescherming door de politie geregeld. Maar de overheid heeft de bedreigingen nooit serieus genomen. In mijn ogen draagt de regering schuld aan wat er nu is gebeurd."

Volgens Sleeswijk Visser heeft Fortuyn zelf gepoogd bescherming te regelen. "Pim had onlangs een aantal politieagenten en taxichauffeurs in Rotterdam op persoonlijke titel benaderd en gevraagd om hem te komen helpen als hij ooit in problemen kwam.

Fortuyns partijgenoot, het Rotterdamse gemeenteraadslid R. Sörensen verklaarde onlangs tegenover De Telegraaf dat Fortuyn onder meer via zijn e-mailadres de ene na de andere doodsbedreiging kreeg."E-mails met de teksten 'we maken je binnenkort koud' of 'je zult dit niet overleven' zijn zo langzamerhand dagelijkse post", zei Sörensen destijds.

Hakenkruizen
Auto's van Fortuyns buren werden de afgelopen weken beklad met hakenkruizen. Diverse Rotterdammers hebben daarvan aangifte gedaan en zeggen al geruime tijd bang te zijn geweest voor een aanslag.

Woordvoerder H. Stoop bevestigde gisteravond dat de politie Rotterdam-Rijnmond van de stelselmatige bedreigingen op de hoogte was. "De heer Fortuyn deed daar zeer open over. Het was ons bekend dat hij geregeld problemen had. Maar Fortuyn zag de bedreigingen als iets dat bij zijn werk hoorde en wilde absoluut geen aangifte doen. Wij hebben dus nooit een onderzoek kunnen instellen."

Agenten van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben Fortuyn bij zijn gang naar de stembus tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wel geëscorteerd. "Er waren toen aanwijzingen voor mogelijke problemen. Om die reden was hij destijds even omringd door een aantal politiemensen. Maar meneer Fortuyn heeft er daarna nooit meer om gevraagd."

Volgens Sleeswijk Visser hebben de autoriteiten het veiligheidsrisico voor Pim Fortuyn schromelijk onderschat. "Ze zijn veel te naïef geweest. Iemand als Pim Fortuyn behoort constant te worden beveiligd. In Nederland zijn we daar niet aan gewend, tenzij je lid bent van het Koninklijk Huis."

Hij zal zich Pim Fortuyn herinneren als een 'zeer gevoelige en zeer intelligente man'. "Wat hij zei, kwam recht uit zijn hart. Ik was onder de indruk van zijn enthousiasme en zijn overtuiging om Nederland te bevrijden van wat het nu geworden is. Het Nederland waar hij nu zelf het slachtoffer van is geworden."