(Bron: De Telegraaf, 6 mei 2002)        

    
DEN HAAG - Een politieke moord. Zo omschrijft minister Pronk (VROM) de aanslag op Fortuyn. "Dit is voor zover ik weet de eerste politieke moord in de geschiedenis van de Nederlandse democratie."

Met een poster van de Lijst Pim Fortuyn in de hand kwam Pronk als eerste bewindspersoon het Binnenhof op. De poster had hij in de hand gedrukt gekregen. Opgeschoten jeugd maakte de minister voor van alles en nog wat uit.

Onverstoord sprak Pronk zijn afschuw uit over de aanslag. "Dit is heel erg, maar daarmee is het failliet van het democratische systeem niet aangetoond", zei hij, verwijzend naar de joelende menigte. "Ik hoop dat we kunnen blijven geloven in de macht van de democratie."

Pronk heeft Fortuyn vroeger gekend, zei hij. "Het was een eerlijk politicus, die anders dacht dan ik. Hij heeft eerlijk gestreden."
Van een eventueel uitstel van verkiezingen wil Pronk voorlopig nog niet weten. "Pim Fortuyn had zelf zijn kaarten gezet op deze verkiezingen." Hij zou volgens Pronk hebben gewild dat ze doorgaan.