"Voor de buitenwereld is de waarheid niet belangrijk. Het hoeft slechts functioneel te zijn."

uitspraak Volkert van der Graaf in een onderschepte brief vanuit zijn cel gericht aan zijn vriendin.

 

Moordverdachte Volkert van der G. is milieu-activist

(Bron: RTLNieuws, 07-05-2002)

Direct na de moord op Pim Fortuyn werd de vermoedelijke dader opgepakt. Het gaat om de 32-jarige Volkert van der G., een milieu- en dierenactivist. Of dat met de moord te maken heeft is nog onduidelijk. Van der G. heeft nog steeds geen verklaring afgelegd.

Bontfokkerij

Volkert van der G. die volgens eigen zeggen in Wageningen studeerde, richtte zich voornamelijk op de bestrijding van de intensieve veehouderij en de bontfokkerij. Hij woonde sinds vorig jaar met zijn vrouw en kind in Harderwijk.

De verdachte is werknemer van Milieu-offensief in Wageningen. Dat heeft een woordvoerder van deze vereniging gezegd. Op internet schrijft de man dat hij dat via het voeren van vergunningprocedures deed.

Maandagavond werd de zegsman van Milieu-offensief gebeld met de mededeling dat zijn collega de verdachte is. ,,Ik heb toen meteen zijn vrouw gebeld. Het was een kort gesprek. Er was een advocaat bij haar, en het klopte. Ik heb toen de recherche gebeld en ze mijn telefoonnummer gegeven. Ze hebben niet teruggebeld.''

Basisnorm

Hij heeft een opiniërend artikel op de site van animalfreedom gezet. Van der G. zegt op internet dat hij niet zozeer handelt uit dierenliefde. ,,Ik heb gewoon een basisnorm: het deugt niet wat in de bio-industrie met dieren gebeurt.'' ,,Verder handel ik gewoon rationeel, ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen. Veel dierenbeschermers handelen vanuit 'de natuur is goed', maar alle donkere kanten van de mens zie je ook terug in de natuur. Dieren beschermen is mensen beschaven, zeggen ze wel'', aldus de man.

Pelsdieren

Van der G. schrijft verder dat hij vindt dat hij in 2000 veel procedures heeft gehad en gewonnen en dat hij zich meer gaat richten op de zwaardere overtreders van milieu en dierenleed. Opmerkelijk in dit verband is dat Fortuyn onlangs aankondigde dat als hij aan de macht zou komen, hij het komende verbod op het houden van pelsdieren voor bont onmiddellijk op zou heffen.

Afstand nemen

Milieuorganisaties hebben met afschuw gereageerd op de link tussen de moord op Pim Fortuyn en het milieu- en dierenactivisme. Milieudefensie neemt ,,maximaal'' afstand van de aanslag. ,,Dit moet niet gebeuren, ook als je het niet met elkaar eens bent,'' aldus directeur Wams. Ook de Dierenbescherming en Greenpeace veroordelen de aanslag op Fortuyn.

Gegevens in auto

Volkert van der G. had ook de namen en adressen van nog drie LPF-kandidaten bij zich. Ook had hij plattegronden van de omgeving van hun woningen. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bevestigd. De gegevens over de partijgenoten van Fortuyn zijn gevonden in de auto van de 32-jarige Volkert van der G. (Graaf). Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens LPF-bestuurslid P. Langendam krijgen vijf kandidaten die op de Lijst Pim Fortuyn staan, extra beveiliging. Het gaat om J. Janssen van Raay, W. de Jong, M. Herben, J. Eerdmans en H. Smolders. Ook het bestuurslid zelf heeft beveiliging gekregen.

Apart in cel

Het advocatenkantoor Franken, Bühler, Koppe en De Feijter gaat de van moord verdachte Volkert van der G. (Graaf) gaat verdedigen. Als hij wordt veroordeeld voor de moord op Fortuyn, wordt hij in de gevangenis mogelijk apart gehouden van medegedetineerden. Het ministerie van Justitie kan op die manier voorkomen dat hij het slachtoffer wordt van gevangenen die de moord op de politicus mogelijk willen wreken.
 
 

Veel informatie op deze page is afkomstig uit het boek 'Eco Nostra' van Peter Siebelt

Eco Nostra legt het netwerk bloot achter Volkert van der Graaf, de man die Pim Fortuyn op gruwelijke wijze om het leven bracht. Peter Siebelt, beveiligingsexpert, laat zien hoe dit netwerk als een spekkoek is opgebouwd en hoe de verschillende lagen en organisaties met elkaar in verband staan. Wat bovenin gesubsidieerd, gedoogd en ideologisch ondersteund werd, leidde onderaan in de spekkoek tot excessen waaruit Volkert van der Graaf voortkwam en activisten zoals hij zich vrijelijk konden bewegen. Een onthullend boek.
 
Eco Nostra
Eco Nostra€ 22,00