"Als mij iets overkomt, en ik ben blij dat u mij de gelegenheid geeft om het zeggen, dan zijn ZIJ medeverantwoordelijk. Ze hebben dan misschien niet de trekker overgehaald, maar ZIJ hebben het klimaat geschapen. Dit moet ophouden! Het demoniseren moet stoppen!"

(Pim Fortuyn in de uitzending van Robert Jenssen)

 

"Mijn moeder heeft altijd een soort Kennedy-achtig idee van mij gehad. Ze was bang dat ik overhoop zou worden geschoten. Nu ik in de politiek ga, ben ik blij dat ze er niet meer is. Ze zou het daar moeilijk mee hebben gehad". 

(Fortuyn in een interview met Elsevier in september 2001)

 

 "Ik word 86. Dat wist ik eigenlijk al toen ik veertien jaar oud was. Dat was een soort voorgevoel. Mijn moeder is 85 geworden, mijn vader 87. Dan past 86 er mooi tussenin." Het waren één van de laatste woorden die Pim Fortuyn uitsprak in het 3-FM-radioprogramma Ruuddewild.nl.

(Bron: De Telegraaf, 7 mei 2002)


aanslag3
13
aanslag4

De moordaanslag

Op maandagavond 6 mei 2002 om 18.06, werd Nederland voor het eerst sinds 1672 (gebroeders De Witt) getroffen door een politieke moord. Dieren- en milieuactivist Volkert van der Graaf, uit Harderwijk richtte 5 maal op Pim Fortuyn, en schoot hem in het hoofd, de hals en de hartstreek. Pim Fortuyn stierf onmiddelijk.
 
 
Eerder op de dag had in de peiling van Bureau Intomart aangetoond dat Lijst Pim Fortuyn op 38 kamerzetels kon rekenen. Pim Fortuyn zou dan zeker premier zijn geworden, zijn heilige doel. Van 16.00 uur tot 18.00 woonde Pim Fortuyn een Radio 3 uitzending bij, van DJ Ruud de Wild. Hij kon na afloop van de uitzending nog niet vermoeden, dat er na enkele luttele tellen, van dichtbij, een salvo van schoten op hem zou worden afgevuurd. Een buitengewoon laffe daad.
 
12
aanslag2
aanslag

De zittende politicus

Hij heeft nog nooit gedanst. Hij kent zijn doel.
Nog nooit is op zijn vale klerkensmoel
Zomaar een lach verschenen, maar die nacht.
Nadat de gek de nar had omgebracht,
Kroop hij zijn bed uit, glimmend van de pret,
En maakte hij onbespied een pirouette.
Dank, dank, riep hij, het monster is geveld.
Hij oefende het woord "geschokt" voor morgen
En sliep als twintig ossen kunnen slapen.
Straks is hij, voor de camera, vol zorgen.
Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied.
Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
En ziet nog steeds het echte monster niet.
 
Gerrit Komrij (uit het NRC van 8 mei 2002)
Dichter des Vaderlands
 
 

Hoe de dag begon!

 
Het leek een gewone dag te zijn in de campagne van een lijsttrekker. Als Fortuyn de krant pakt in het Palazzo di Pietro, ziet hij de koppen: "LPF grootste; Pim premier". Met een prima humeur begint hij aan zijn werkdag. Een bezoek aan de Kuip, een bijeenkomst in Breda, een live-interview voor de radio en een etentje met de LPF in Leeuwarden. In Friesland komt de professor nooit meer aan. Pim Fortuyn wordt neergeknald op het Mediapark in Hilversum door Volkert van der Graaf.