De Doofpot-Commissie Van den Haak: De commissie waar Klaas de Vries zich geen zorgen om maakte.

Door Theo van Gogh, 18-12-2002

"Waar zijn de dames en heren van NOVA en Den Haag Vandaag om Zalm's bewering na te trekken? De klunzigheid van de Commissie Van Den Haak drukt precies uit waarom onze politici zo opgelucht waren toen Fortuyn stierf; weg met de buitenstaanders, wij bepalen zelf wel wat U denken mag."     
        
Toen ik laatst aan Jan Tromp - ongekroond koning van de Volkskrant en binnenkort verslaggever te New York voor die krant - vertelde dat Zalm (VVD) mij onlangs uitlegde dat Klaas de Vries (PVDA) als minister van Binnenlandse Zaken tot twee keer toe persoonlijk verhinderde dat Fortuyn beveiligd zou worden, was ongeloof mijn deel. Wouke van Scherrenburg, die erbij zat: "Jij wéét altijd alles!"

Zalm had ik gesproken in het Amsterdamse Desmet, waar de gesprekken van Youri Albrecht en Lennart Booy voor het programma Krachtstroom worden opgenomen. Zalm vertelde bij die gelegenheid dat 't hier zogeheten 'torentjes-o verleg' betrof, dus dat mét de minister-president. Eerder had Dijkstal (VVD) zich afgevraagd 'of we zin hebben in een nieuwe martelaar'. Het kabinet zag geen reden maatregelen te nemen, 'want wij kunnen niet willekeurig iedere particulier beschermen' .

Zelfs in NRC-Handelsblad klonk hedenavond niet alleen lof voor het rapport Van Den Haak. 't Is net of er in diverse commentaren enige twijfel doorsijpelt, al was 't maar omdat de stellige conclusie van de Commissie dat Fortuyn ook mét bewaking geen kans zou hebben gemaakt, wat voorbarig, wat onbescheiden is. Maar de doofpot werd al gesloten. En afgezien van enig gepruttel van malcontenten als ondergetekende, zal geen haan meer kraaien naar het hoe en waarom van Fortuyn's lijk.
Wie zal 't meest opgelucht adem halen?

Klaas de Vries staat nummer drie op de kieslijst van de PVDA en zal als eerbiedwaardige hotemetoot z'n dagen slijten. De Commissie heeft inderdaad een typisch Nederlandse oplossing gekozen; geef iedereen de schuld, dan draagt niemand schuld. Val De Vries vooral niet lastig, schuif zijn falen in de schoenen van meneer's ondergeschikten bij AIVD, da's wel zo makkelijk.

Je zou er onpasselijk van worden. Dat doe ik niet, want in de bananenrepubliek die Nederland al jaren is voor dissidenten als Fortuyn, mogen wij zo-wie-zo onze handjes dichtknijpen dat er een Rapport kwam.
Tomas Ross vertelde op TV dat Fortuyn bij De Vries is geweest om bescherming te vragen en beriep zich daarbij op een hoge ambtenaar. Ik ken de naam van die hoge ambtenaar, maar zal hem niet noemen. De lezer kan van me aannemen dat die meneer weet waar 'ie 't over heeft.

Er is een kleine campagne gaande om Ross als fantast en gelovige in samenzweringen af te schilderen. Vermoedelijk mag je niet beweren dat de Britse Geheime Dienst een brief in handen heeft van prins Bernhard, tijdens de oorlog geschreven en gericht aan Hitler; maar te vrezen valt dat Ross ook hierin gelijk heeft. Ross legde nog 'ns goed uit dat de Commissie twee telefoontjes met hem pleegde en een schriftelijke verklaring van hem kreeg. Dat noemt meneer Van den Haak 'diepgravend onderzoek'.

Als 't niet zo treurig was om van nabij te zien hoe de Nederlandse burger genaaid wordt waar 'ie bij staat, zou je er om kunnen lachen. Waarom zouden de kranten toch niet uitzoeken wie de hoge ambtenaar is die Ross bedoelt? Waar zijn de dames en heren van NOVA en Den Haag Vandaag om Zalm's bewering na te trekken?

De klunzigheid van de Commissie Van Den Haak drukt precies uit waarom onze politici zo opgelucht waren toen Fortuyn stierf; weg met de buitenstaanders, wij bepalen zelf wel wat U denken mag. En nooit mag de verdenking vallen dat een minister van Binnenlandse Zaken 't eigenlijk wel aangenaam vond dat de grootste
Oppositie-leider die het land gekend heeft als een konijn afgeschoten zou kunnen worden. De minister bleef wachten op een rapport.

Fortuyn is niet alleen voor niks gestorven, zijn lijk is het levende bewijs dat de Nederlandse democratie niet in veilige handen is bij ministers als De Vries. Aan die meneer kleeft het bloed van de schrijftafel. Want de moordenaars zijn onder ons.

Theo van Gogh
(bron: www.theovangogh.nl)