Helmert Woudenberg speelt Fortuyn
 
15 januari 2007
 
Wie was Pim Fortuyn? Een ultrarechts politicus, zoals de buitenlandse pers hem placht af te schilderen? Was hij een oplichter, een dandy, een charlatan? Of gewoon een aardige, intelligente man die terecht verontwaardigd was over een aantal zaken? Hoe kan onvrede zulke grote proporties aannemen? Wie vertegenwoordigde hij, wat maakte dat mensen massaal op hem stemden en welke onvrede heeft hem zo geliefd én gehaat gemaakt?

Het is de fascinatie voor een generatiegenoot die Helmert Woudenberg er toe aanzet om dit seizoen in de huid te kruipen van de man die onnoemelijk veel maatschappelijke reacties teweeg bracht. In navolging van zijn succesvolle solo’s Jezus enDe zonen van Jacob, onderzoekt hij Fortuyn's persoonlijke ontwikkeling om tot inzichten te komen. Zonder een politiek standpunt in te nemen. Zonder verguizing of oordeel.

Het is de geschiedenis van een mens als product van zijn opvoeding, geloof, gezinsamenstelling, seksualiteit en opleiding. Het verhaal van een jongetje in Velsen Noord dat later in het mediapark in Hilversum vermoord werd. Wat in zijn jeugd gaf aanleiding tot zijn optreden in de politiek? Woudenberg stapt in zijn rol, omdat je op die manier het best kunt begrijpen hoe het in elkaar zit. Het resultaat is een spannende monoloog van een onovertroffen acteur, met een onverwachte uitkomst.